Boe, schrik!

We kennen het allemaal, je gaat een rondje stappen over de weg met je paard en opeens ziet hij een parasol. Die staat daar anders nooit! Voor je paard reden genoeg om in de remmen te gaan, no way dat hij daar langs wil. Waarom reageert hij zo en wat kun je het beste doen met dit soort situaties? Ik sprak met Nanda Ploegaert van Equimazing, zij houdt zich bezig met het geven van schriktraining.

parasol paard niet eng gras schriktraining

Introvert en extravert
‘Eén ding is zeker; elk paard is anders, dus helpt het niet om ze over één kam te scheren,’ zegt Nanda. ‘De één is dominant, de ander onzeker. De één laat veel zien met zijn lichaamstaal, dit heet extravert. De ander laat juist weinig zien, wat introvert wordt genoemd. Wij mensen beseffen niet altijd dat een paard van binnen wel angstig kan zijn, maar dit van buiten niet altijd laat zien. Je kunt met een hartslagmeter bepalen hoe spannend hij iets vindt. Wanneer je weet wat voor paard jij hebt, kun je beter op hem inspelen,’ aldus Nanda.

Paardenhersenen
Wanneer een paard links iets bijzonders ziet, wordt het niet volledig doorgegeven aan de hersenen waardoor het paard het ook met rechts even moet bekijken voor een goed beeld. Dit komt doordat de hersenen klein zijn. Nu we dit weten wordt het een stuk logischer dat je paard alsnog kan schrikken van een paraplu aan zijn rechterkant, terwijl het net zo braaf stil stond toen de paraplu zich links van hem bevond.

Het zicht van het paard
De ogen van een paard zijn zo ingesteld dat ze roofdieren makkelijk kunnen traceren. Paarden zien bijna alles om zich heen, behalve hetgeen wat zich recht achter hen bevindt. Ze zien een soort panoramabeeld waarvan twee grote gedeeltes worden waargenomen met één oog, links en rechts naast hen. Met één oog kan een paard geen diepte zien. Wat er voor het hoofd van het paard te zien is, kan het wel met twee ogen bekijken en ziet het wel diepte.

Een paard kan dus snel schrikken van iets wat zich schuin achter hem bevindt, omdat hij niet kan zien hoe dichtbij het object is. De redding is dan vluchten, een hele logische reactie als prooidier. Daarom moet je ook opletten wanneer je iets achter het paard doet. Zeker als het vaststaat of vast gehouden wordt, de enige manier om zich te redden is door zich te verdedigen.

schriktraining zeil balken paard

Schriktraining van Nanda

Tips van Nanda
Voorkomen is beter dan genezen. Paarden onthouden paniekmomenten als geen ander, zorg daarom dat je paard gewend raakt aan voor hem gekke objecten. Wat ook heel belangrijk is; stop op het juiste moment als je je paard aan iets engs wilt laten wennen. Laat het paard een teken van ontspanning zien, bijvoorbeeld zakken met zijn hoofd of rustig stilstaan? Haal dan het enge object even weg als beloning. Zo leert hij dat het ‘gevaar’ afneemt wanneer hij ontspant. Als je denkt dat het genoeg is geweest voor het paard , is zo’n moment van ontspanning ook het juiste moment om te stoppen. En als laatste; werk in kleine stappen.

Schriktraining
Nanda helpt je graag met de schriktraining van jouw paard met of zonder hartslagmeter. Kijk voor meer informatie op: http://www.equimazing.com/.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s