Moeite met de rechtergalop

Horse Event 2014- Emiel voest is de grondlegger van het freestyle systeem. Tijdens zijn werk staat het welzijn van het paard voorop. Tijdens Horse Event nam hij de Haflinger Amber onder handen. De merrie springt altijd aan in de linkergalop. In een halfuur tijd ging Emiel met zijn partner Chaja Kolthoff opzoek naar de oorzaak van dit gedrag.

Haflinger Amber tegen de hand aanspringen galop

Amber duwt haar hoofd omhoog tijdens het aanspringen

Rijtechnisch
Als eerst proberen ze het rijtechnisch op te lossen, daarna bekijkt Emiel het lichaam van het paard. Normaal gesproken doet hij dit andersom, maar nu is het paard in een drukke en vreemde omgeving. Chaja helpt de ruiter om Amber te laten ontspannen. Nadat ze wat rondjes gereden heeft, bekijken ze het rijden op de binnenhoefslag met buitenstelling, waarop het paard terugvalt op de hoefslag. Chaja merkt op dat het paard dus niet ‘tussen twee benen is’, wat wel nodig is voor het aanspringen in galop.

Dan beginnen ze aan de linkergalop, die kan hij tenslotte. Vervolgens wordt een aantal keer de rechtergalop geprobeerd, helaas zonder succes. Het paard moet vanuit een arbeidsdraf vanaf het achterbeen aanspringen in galop. Deze pony gaat juist wat harder krabbelen met de voorbenen, aldus Emiel. De horizontale balans moet worden verbeterd bij deze merrie. Dit kan je doen door middel van trainen op de lange termijn. Ook de verticale balans is niet helemaal in orde. Als ze op de volte draaft komt de schoft wat over het binnenbeen te hangen, wat ze probeert op te lossen door haar hoofd naar buiten te brengen. Wij willen juist dat het lichaam meebuigt in de vorm van de volte en dat haar hals en nek stelling naar binnen aannemen.

Ze besluiten om het paard rechtsom te laten wijken van een kleine volte naar een grote volte. ‘Als je wilt dat de pony in de goede galop aanspringt, dan moet ze met haar lichaam van jouw binnenbeen af zijn. Zolang ze daar nog tegenaan leunt, springt ze 9 van de 10 keer in de verkeerde galop aan’, zegt Emiel. ‘Daarom moet de pony kunnen wijken voor het been, zodat ze van het binnenbeen af is. We laten Amber wat overbuigen op de kleine volte en vervolgens wijken naar de grote volte. Ik hoop dat ze wat stelling behoudt, van het binnenbeen af is en dat ze met de hulp van het buitenbeen aanspringt in de juiste galop’, vertelt Emiel. Op deze manier moet ze haar rechterachterbeen onder de massa zetten en zo meer dragen met dit been. Vanuit deze houding zou het technisch gezien makkelijker zijn voor Amber om in de rechtergalop aan te springen, maar het tegenovergestelde gebeurt. Ze duwt haar hoofd omhoog en drukt zo haar rug weg. Ze gaat harder draven en wurmt zich zo dat ze toch links aan kan springen.

Fysiek
Emiel besluit te voelen of ze ergens pijn heeft. Het blijkt dat Amber een gevoelige rug heeft op de plek waar het zwaartepunt van de ruiter zit. Bij het prikkelen van de broekspier zou de merrie haar bekken moeten kantelen, waarop zij een bok geeft. Ook buigt de merrie makkelijker haar bekken naar links dan naar rechts. Emiel vermoedt dat dit komt doordat haar SI-gewricht wat vast zit.

Emiel Voest reflexen broekspier controlleren

Emiel prikkelt de reflexen

Conclusie
De conclusie van Emiel is dat het probleem waarschijnlijk veroorzaakt wordt door een mix van factoren. Fysiek heeft de merrie wat last, maar ook begrijpt de merrie de hulpen niet helemaal. Ze wordt ook ingezet voor het rijden met gehandicapten, waarbij haar gedrag niet gecorrigeerd wordt. Hij adviseert daarom om de merrie na te laten kijken en het wijken te trainen om de achterbenen sterker te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s