Luchtzuigen bij paarden

Er is veel onduidelijkheid over luchtzuigen bij paarden. De één beweert dat paarden hiervan gaskoliek kunnen krijgen en de ander heeft het over maagzweren. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Wat is luchtzuigen?
Bij luchtzuigen zet een paard zijn tanden op bijvoorbeeld de rand van de voerbak of de boxdeur. Hij maakt een beweging met zijn nek en hals, waardoor hij lucht naar binnen zuigt, dit klinkt als een boertje. Hij zuigt nu lucht naar zijn slokdarm. Het is eigenlijk een soort tik van het paard.

Paard dat luchtzuigt

Paard dat luchtzuigt

Maagzweren
Sommigen zeggen dat een paard maagzweren kan krijgen door luchtzuigen of dat een paard maagzweren heeft en daardoor gaat luchtzuigen. Geen van beiden is waar. Onderzoek wijst uit dat de lucht die het paard opzuicht niet verder komt dan de slokdarm. De lucht komt dus niet in de maag terecht. Maagzweren zouden kunnen ontstaan door stress of door andere factoren, maar niet door luchtzuigen.

Endorfine
Wanneer een paard veel luchtzuigt maakt hij Endorfine aan. Dit is een stofje waardoor hij zich relaxed voelt. Als een paard maar een paar keer luchtzuigt, maakt hij hierbij geen Endorfine aan. Daar is veel meer voor nodig.

Afleiding
Wat kan je doen om het paard te laten stoppen met luchtzuigen? Paarden stoppen vrijwel nooit helemaal met hun tik. Wel kan je je paard afleiden zodat hij er niet aan denkt. Hang bijvoorbeeld een speeltje op in zijn stal of geef zijn krachtvoer op het hooi. Op deze manier vergroot je de afstand tussen zijn tik en zijn voer. Hij wordt nu niet na elke hap verleidt om zijn tanden op de voerbak te zetten.

Naast het feit dat de tanden van het paard afslijten door luchtzuigen, kan het paard hier niet ziek van worden. Deze informatie is afkomstig van de dierenarts en de uitspraken zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s