‘Sportmasseur voor paarden is het mooiste beroep van de wereld’

Van shetlander tot sportpaard op bekende dressuurstallen, Reinoud Koppert masseert inmiddels al 10 jaar lang paarden. Toen hij een aantal jaar geleden fanatiek in de dressuursport reed, merkte hij dat blessures bij paarden vaak terug kwamen of niet te traceren waren na een bezoek aan de dierenarts. Reinoud wilde blessures oplossen en rondde daarom de opleiding sportmasseur voor paarden af.

paard massage reinoud koppert

Werkwijze
Reinoud masseert door druk te geven op een spier. Er kan dan minder bloed stromen op die plek, waardoor de spier aan het werk wil en begint te trillen (spasmen). Als je de druk eraf haalt, stroomt het bloed extra snel door de bloedvaten en het trillen stopt. Dit vergroot de flexibiliteit van de spier en afvalstoffen worden hierdoor beter afgevoerd. Daarnaast kan het blessures voorkomen en is het goed voor de gewrichten, doordat de spieren soepeler worden, kan het lijf zich beter en gelijk belasten.

10 jaar geleden waren paardenmassages nog niet zo gewoon als nu. ‘Ik werd raar aangekeken en in de alternatieve hoek gedreven’, vertelt Reinoud. ‘Ik moest ervoor vechten om serieus genomen te worden. De massages die ik geef zijn totaal niet zweverig van aard, ik pak de verzuurde spier aan en los dit op door druk te geven.’ Ik stimuleer het zelf herstellend vermogen van het paardenlichaam.

‘Een paard schopt nooit zonder reden’
Als je met paarden werkt, heb je weleens een trap of een hap te pakken. Reinoud zegt dat een paard zoiets nooit zonder reden doet en waarschijnlijk pijn heeft. ‘Als een paard bijt of trapt na een aantal massages, ligt het probleem, vaak dieper dan de spieren. Als dat het geval is, stuur ik het paard door naar de dierenarts en/of manueeltherapeut, ik werk vaak samen met paardenkliniek Vinkega.’

paard massage reinoud koppert

 ‘Boy is mijn Petepaard’
‘Het horen en zien dat een paard beter wordt door mijn massages geeft voldoening. Dat is waarom ik het mooiste vak op de wereld heb. Ik heb veel afgeschreven paarden mogen helpen, één van die paarden is Boy. Hij was hoefbevangen en daardoor ook spierbevangen geraakt. Ik heb hem 2,5 uur gemasseerd, zijn spieren waren keihard. Na afloop moest hij 10 minuten stappen, maar aangezien hij vrijwel niet kon lopen, heeft hij maar 40 meter afgelegd in 10 minuten. 4 weken lang heb ik hem 3 keer per week gemasseerd. Hij is er bovenop gekomen en wordt recreatief bereden. Ik masseer hem nu nog om de 10/12 weken.  Zijn eigenaresse vroeg of ik voor hem wilde zorgen als er iets met haar zou gebeuren. Boy is dus nu mijn Petepaard!’

Zelf aan de slag
Natuurlijk is het leuk en handig om zelf je paard te masseren. ‘Er zijn wel een aantal tips zodat je zelf het één en ander kunt uitoefenen, maar je moet hiermee wel uitkijken,’ zegt Reinoud. ‘Als je op de verkeerde plek te veel druk uitoefent, kun je zelf blessures creëren bij het paard’. Als je zulke grepen wilt leren, kun je hiervoor ook een workshop volgen bij Reinoud.

2 gedachtes over “‘Sportmasseur voor paarden is het mooiste beroep van de wereld’

  1. Pingback: Win en verbeter je houding en zit! | Paard &Passie
  2. Pingback: Working Equitation clinic | Paard &Passie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s