Mijn kennismaking met voltige

Elke maand vertel ik over een hoogtepunt of een gebeurtenis. Vandaag vertel ik over mijn kennismaking met voltige. Iedereen heeft wel een keer op ponykamp een soort van voltige gedaan. De keer dat ik mij kan herinneren deden we alles in stap en was ik nog erg flexibel, nu ging het iets anders.

Afwisseling
Ik vind het erg leuk om van alles in de paardensport wat mee te pakken. Dit is niet alleen fijn voor je paard maar ook goed voor je balans, daarom heb ik kennisgemaakt met voltige. Het is heel leuk, maar je hebt veel kans dat je van je paard valt, omdat je snel je evenwicht kwijt bent. Ik zal dus waarschijnlijk nooit van die gevaarlijke stunts gaan uitoefenen op een paard, dat lijkt me veel te eng.

voltige armen wijd paard

Warmlopen
Varro en ik zijn samen gaan warmlopen in de bak, want als je voltige doet, moeten je spieren opgewarmd zijn zodat deze niet scheuren. Als je opgewarmd bent heb je minder kans op blessures als je valt.
Toen moest ik uiteraard op Varro zien te komen. Die mooie voltige opsprong is toch best lastig, dus stiekem kreeg ik een voetje. Maar volgende keer ga ik deze zeker proberen.

Oefenen
We begonnen met wat simpele oefeningen zoals het tegen de richting in draaien met je armen, het aanraken van m’n tenen, Varro zijn hoofd en zijn staart, met je neus je opgetrokken knieën aanraken. Vervolgens wilde ik wel een rondje om de wereld maken in stap. Wat vroeger zo makkelijk was, bleek toch lastiger dan gedacht. Het voelde heel wiebelig omdat ik uit m’n evenwicht was. Varro maakte het extra moeilijk door te gaan draven, haha. Dit was niet helemaal zoals gepland.

Opzwaaien tot bank
Bij voltige moet je je benen omhoog kunnen zwaaien om met je lichaam los te komen van je paard. Het enige contact tussen jou en je paard is op dat moment tussen je handen en de voltige singel. Als je zit op je paard, doe je je benen wat wijder zodat ze niet tegen het paard aanhangen en zwaait ze van voor naar achteren zodat je loskomt van je paard. Dan landt je met je knieën en schenen op de rug van je paard. Je heupen hebben dan een hoek van 90 graden. Dit hebben we een aantal keer geoefend, zowel in stap als in galop (gelukkig kan Varro heel langzaam galopperen). Tijdens deze oefening in galop verloor ik mijn evenwicht, waardoor ik helaas met het zand heb moeten knuffelen. Gelukkig had ik, naast een pijnlijk stuitje, nergens last van en zijn we verder gegaan met oefenen.

Vlag
De vlag is ook iets wat je vaak moet doen voordat het makkelijk worden. Je moet je linkerarm en je rechterbeen (of andersom) helemaal strekken tot je een verticale rechte lijn bent. Verder omhoog dan deze verticale lijn is nog beter. Met het oefenen gleed mijn steunende been de hele tijd van Varro af. We kwamen erachter dat ik mijn onderbeen wat schuiner moest neerleggen op Varro, om zo het gewicht van mijn andere heup wat meer op te vangen. Mijn steunende knie zou zich onder mijn heup moeten bevinden. Zoals je ziet op de foto, moet daar nog even op geoefend worden.

Vlag voltige paard

Schaar
Ook hebben we de schaar geoefend. Hierbij zwaai je op dezelfde manier als bij opzwaaien tot bank, je benen en je lichaam zo hoog mogelijk om vervolgens je heup naar links of rechts te draaien en je benen te spreiden zodat je achterstevoren op je paard komt te zitten. In het begin is het even gek en dacht ik ‘zo lenig ben ik niet’, maar het lijkt in dit geval moeilijker dan het is (in stilstand dan haha).

Staan
In shows staan mensen soms op hun galopperende paard en het ziet er dan zo makkelijk uit. Ik kon het daarom niet weerstaan om te proberen of ik op Varro zijn rug kon staan, en het lukte! Maar in galop lijkt me toch wel erg wiebelig. Toch kon ik weer met een trots gevoel naar huis (met pijnlijke billen)!

voltige staan paard voltigesingel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s