Hoefkatrolontsteking

Als een paard niet goed loopt, kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn, maar zie er maar eens achter te komen wat er aan de hand is. Een paard kan bijvoorbeeld hoefkatrolontsteking hebben.  Paard en Passie was 19 november bij een hoefsymposium van de opleiding diergeneeskunde in Utrecht waar Stefan Cokelaere vertelde over hoefkatrolontsteking.

Wat is hoefkatrolontsteking?
Hoefkatrolontsteking, ook wel hielpijn genoemd, is een ontsteking in het mechanisme van de hoef. Op de foto hieronder is een dwarsdoorsnede van een hoef te zien. De diepe buigpees beweegt over het straalbeen heen, maar het straalbeen beweegt niet mee. Dit zorgt ervoor dat de hoef niet omhoog kan klappen. Om wrijving tussen deze twee delen te voorkomen, is er een slijmbeurs aanwezig. Bij hoefkatrolontsteking is er pijn in de regio van het straalbeen en de diepe buigpees door de wrijving.

hoef diepebuigpees straalbeen

Symptomen
Een paard dat hoefkatrolontsteking heeft, loopt licht tot duidelijk kreupel, het kan ‘op eieren lopen’(korte stijve passen) of bijvoorbeeld op één been helemaal niet willen lopen. Hoefkatrol komt vaak voor bij de voorbenen van het paard. Hiermee draagt het paard namelijk zo’n 60% van zijn lichaamsgewicht. Als het paard niet in horizontaal evenwicht gereden wordt, zorgt de ruiter voor extra belasting op de voorhand. De hoef zal steun zoeken met de toonregio (de voorkant van de hoef waar het in een punt loopt) in plaats van de hielregio. Je zal dan ook verminderde slijtage zien in de hielregio. Ook kan het paard vaak struikelen.

Wat je vaak ziet, is dat het paard in rust zijn zere voet naar voren zet om hem te ontlasten. De hoek die de diepe buigpees maakt is dan groot waardoor er minder druk aanwezig is tussen de diepe buigpees en het straalbeen. Wanneer een paard zo stond, zei men vroeger, ‘hij staat met één been richting het slachthuis’, vertelt Stefan. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om het te verhelpen.

Tijdens een klinische keuring wordt de buigproef uitgevoerd. De pijn aan het been door hoefkatrolontsteking komt vaak niet tot uiting tijdens de buigproef. Hierbij wordt immers de hoef naar achteren gebogen, zodat de spanning tussen de diepe buigpees en het straalbeen op z’n minst is.

Risicofactoren
Risicofactoren voor hoefkatrolontsteking zijn:

 • Een lange toon & een lage hielregio
 • Nauwe en hoge voeten
 • Overdadige arbeid op harde ondergrond
 • Lange periode van boxrust
 • Slechte kwaliteit hoefbeslag of lange tijd tussen bekappen

Behandeling
Om te kijken waar in de hoef het probleem zit, kun je röntgenfoto’s laten maken of een MRI scan. Als je weet waar het probleem zit, zijn er verschillende mogelijkheden om hoefkatrolontsteking te behandelen:

 • Symptomatisch: dit is gericht op het behandelen van de symptomen, bijvoorbeeld met pijnstilling. Het paard zal minder symptomen laten zien, maar de oorzaak is er nog.
 • Medicamenteus: behandeling met medicijnen om verdere schade aan de hoef te voorkomen en fysiek functioneren te optimaliseren.
 • Aangepaste training
 • Chirurgisch: De zenuw kan worden doorgesneden, waardoor het paard geen pijn meer voelt. Alles kan dus stuk gaan op de betreffende plek zonder dat het paard hier symptomen voor laat zien. De vraag is: ‘wil je dat’?
 • Shockwave-therapie: geluidsimpulsen verplaatsen zich als golven door de hoef heen en stimuleren het genezingsproces.
 • Fysiotherapie
 • Correct beslag om de ontsteking stop proberen te zetten. Met orthopedisch beslag kan de druk verplaatst worden naar andere regio’s dan de hielregio.

Beslag
Hoefsmid Gerben Bronkhorst vertelde dezelfde avond wat hoefbeslag kan doen voor een paard met hoefkatrolontsteking. Er zijn hoefijzers die de hielregio omhoog kunnen brengen met een hoek van 5 graden. Hierdoor wordt spanning weggenomen tussen de diepe buigpees en het straalbeen. Dit helpt de ontsteking te stoppen.

Daarnaast bestaat het rollende teenijzer. Ook dit vermindert de druk op de diepe buigpees. Het zorgt voor een vloeiende afrol van de hoef.

Het Egg-bar ijzer heeft de vorm van een ei en heeft geen opening. Aan de achterkant moet het ijzer doorlopen tot de bal van de voet. Hierdoor is de hoek die de hoef maakt met de grond minder groot tijdens het lopen. Een nadeel is dat het ijzer zwaar is door de hoeveelheid materiaal. Verder zijn er nog schokabsorptiezolen, vering en ondersteuning voor de hoef.

Een gedachte over “Hoefkatrolontsteking

 1. Pingback: Waarom je niet te lang moet wachten met bekappen | Paard &Passie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s