De spaanse Rijschool in de Ziggo Dome

Je hoort weleens verhalen over de mooie witte hengsten van de Spaanse Rijschool uit Wenen. Als paardenliefhebber moet je dat natuurlijk een keer gezien hebben. Het is alweer een tijdje geleden dat ik bij de Spaanse Rijschool in het Ziggo Dome geweest ben. Ik heb kaartjes via Vakantieveilingen gekocht en gelukkig niet de volle mep betaald.

lipizzaner levade spaanse rijschool

Spaanse Rijschool
De Spaanse Rijschool komt niet uit Spanje, maar uit Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk. De paarden die hier worden gereden, zijn vooral Lipizzaners die afstammen van Arabisch volbloed en Spaanse paarden. Ruiter en paard werden door Spaanse trainers opgeleid, vandaar de naam ‘Spaanse Rijschool’. Voordat de paarden mogen meelopen in de show van de Spaanse Rijschool, hebben de paarden met hun ruiter een opleiding van 8 jaar gevolgd en hebben dus een sterke band.

Show
De show begon met ballet en klassieke muziek. Ik denk dat dit ongeveer een half uur duurde. Inmiddels hoorde ik al kindjes tegen hun ouders zeggen ‘hier kom ik niet voor, ik kom hier voor de paarden’. Toen de paarden er eenmaal waren, was het mooi om te zien. Er kwamen veel verschillende oefeningen voorbij. De piaffe en galopwissels vlogen voorbij, het rijden zonder stijgbeugels werd getoond tijdens het steigeren en de paarden droegen prachtig tuigage.  De ene keer reed het Quadrille: een viertal en de andere keer reden er 8 ruiters in de bak. De show bestond uit stukjes van 5 tot 10 minuten met de paarden, daarna gingen de paarden weer naar achteren. Anky van Grunsven vertelde dan een aantal minuten over de paarden, de band tussen ruiter en paard of de geschiedenis. Daarbij was er nog 20 minuten pauze, al met al hebben we eigenlijk weinig paard gezien.

De kunstjes
De oefeningen boven de grond werden uitgevoerd door de hoogstopgeleide hengsten van de school. Het gaat dan om de Levade, Capriool en Courbette. Deze werden vroeger gebruikt in de strijd. De oefeningen vergen veel vaardigheid en de paarden moeten hiervoor topfit zijn. Daarbij moeten deze oefeningen zonder stijgbeugels worden uitgevoerd en moet het vertrouwen groot zijn.

Om de Courbette te maken, verheft het paard zich op zijn achterbenen tot hij bijna verticaal staat. Dan maakt hij een aantal sprongen naar voren met zijn voorbenen in de lucht.

De capriool: Hierbij springt het paard met alle 4 de benen tegelijk omhoog en slaat zijn achterbenen uit op het moment dat zijn lichaam horizontaal is.

Levade: Het paard doet dit vanuit de piaffe om zich op te richten tot een hoek van ongeveer 30 graden vanaf de grond. Dit houdt hij een aantal seconden vol, alsof hij een standbeeld is.

Je krijgt hiervan een indruk door het onderstaande filmpje te bekijken:

De commando’s
Ook al hebben de paarden en hun ruiters een goede band, ik vind niet alles paardvriendelijk. De Capriool is daar een voorbeeld van. Wanneer deze oefening aan de hand getoond wordt, staan er twee mannen naast het paard, waarvan één bij het hoofd en één richting de achterhand van het paard. Anky vertelt: ‘de commando’s worden gegeven via de teugels, de stem en een lichte aanraking van de zweep’. De voorste man zorgt ervoor dat het paard steigert, zodra hij dat doet, krijgt het paard een lel met de zweep tegen zijn achterbenen zodat hij meteen uithaalt met zijn achterbenen. Dit zie je ook in het filmpje hierboven. Over ‘de lichte aanraking van de zweep’ valt dus te twisten. Persoonlijk vind ik dit totaal niet knap. ‘Zo kan ik het ook wel’, denk ik dan bij mezelf. De paarden krijgen dan wel weer een beloning als ze een oefening hebben gedaan, in de vorm van een snoepje of iets dergelijks.

De paarden reizen veel en zijn in een vreemde omgeving, misschien hadden ze wel een slechte dag toen ik er was, je weet het niet. Er staat ook veel druk op een ruiter tijdens zo’n show. Maar het is natuurlijk heel persoonlijk, de een vindt het wel mooi en de ander niet.

Wat vinden jullie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s