Zadelpasconsult van Suzanne Godijn

Suzanne Godijn is zadelpasser en ze vindt dat een zadel zowel bij de ruiter als bij het paard moet passen. Ze liet zien hoe een zadelpasconsult bij haar in zijn werk gaat.

zadel verwisselbare boom Suzanne Godijn

Het zadelpasconsult
Tijdens het zadelpasconsult bekijkt Suzanne eerst het hele paard. Ze bekijkt of het paard warme plekken, zwellingen of verhardingen in de spieren heeft op de rug en op de schouders. Ze beoordeelt de stand van de schouders en het bekken van het paard. Ook meet ze de schoft en het gedeelte dat achter de schoft ligt en de vorm van de ruggengraat op met een flexicurve. Dit tekent ze over op een vel papier dat je na afloop mee krijgt (zie foto hieronder). Daarna bekijkt ze de beweging van het paard in stap en in draf op een rechte lijn. Dit heeft immers ook invloed op de ligging van het zadel. Naast het paard bekijkt ze ook het zadel. Ze bekijkt bijvoorbeeld of de boom nog recht is en hoe de kussens eruit zien. Zitten er bulten of juist kuilen in de kussens dan moeten die eruit worden gehaald. Dan is de pasvorm van het zadel op het paard aan de beurt en daarna de ligging van het zadel met ruitergewicht erop. Deze informatie is erg handig voor een goed passend zadel, maar je leert ook veel over je paard, want Suzanne is bereid om alles tot in de puntjes uit te leggen.

tekening flexicurve

Varro
Ik ben te weten gekomen dat Varro een redelijk rechte rug heeft en een wat hogere schoft die lang doorloopt. Ook heeft hij smalle schouders en is hij arm gespierd op de plek waar het zadel ligt. Op de tekening van zijn schoft en zijn rug is te zien dat links iets hoger ligt dan rechts. Verder vertelde ze mij dat zijn linkerheup wat meer zakt dan de ander en dat ik daar eventueel een osteopaat naar kan laten kijken. De witte haren die Varro heeft, zijn drukplekken maar niet van mijn zadel. ‘Als er witte haren te zien zijn, is dat een wat oudere drukplek, want die haren moeten nog groeien en dan zie je ze pas. Dit kan dus niet van jouw zadel komen want die heb je pas 3 maanden’, zegt Suzanne.

drukplek door zadel

Waar let je op
Punten waar je op moet letten bij het passen van een zadel:

– Genoeg ruimte bij en boven de schoft
– Niet te weinig en niet te veel ruimte naast de schoft
– Het zadel belemmerd niet de schouders in de beweging
– Dat het zadel voor de laatste rib eindigt (daarachter kan het paard niet dragen)
– Ga met je hand tussen de rug van het paard en het zadel door en voel of overal gelijke druk is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s