Een zadel voor Zep

Carien is een stalgenootje van mij. Zij is al langer dan een jaar op zoek naar een zadel voor haar paard Zep. Zep heeft niet de meest ideale rug voor een goed passend zadel. Twee weken terug gingen we met Zep naar Country Mill in Nijkerk. Het lijkt erop dat Carien eindelijk geslaagd is!

County Mill zadelpassen

Zep heeft grote schouders, een kale rechte rug en een smalle schoft. De boommaat van de zadels die we mee hadden, was te groot. Maat 27 lag redelijk, maar was nog wat te wijd. De boom is het belangrijkste van het hele zadel. Deze moet goed passen, aan de kussens moet je niet te veel knutselen.

Een paard bouwt veel spieren en kracht op als je korte sessies rijdt. Het paard krijgt dan grote spieren. Een paard dat vaak lang gereden wordt, krijgt wel sterke spieren maar geen grote spieren. Je kunt het vergelijken met de spieren van een bodybuilder en een marathonloper. Carien rijdt 3 á 4 keer per week een paar uur buiten. Zep zal dus niet veel groeien in zijn spieren, maar zijn spieren worden wel sterker.

boom zadel

Een boom die te groot is

boom maat

Een boom die redelijk netjes aansluit (klik om in te zoomen)

Voor Zep is uiteindelijk de kleinste boom het beste: boommaat 27. Het zadel moet dikke kussens hebben van 3,5 inch. Zo is er nog ruimte voor zijn spieren om te groeien. Er is gekozen voor een Tribal Classic Barok zadel. Dit zadel heeft een onderbroken kussen bij de schouder, waardoor het beter blijft zitten achter de schouders van Zep zonder overmatige druk op deze plek. Carien heeft met een Tribal zadel gereden en Zep liep duidelijk meer ontspannen. Een endurance of westernzadel zou op Zep niet goed passen, vanwege zijn hoge schoft en omdat er ruimte nodig is om de kussens op te vullen.

Tribal zadel Country Mill

Zep heeft veel witte plekken op het gedeelte wat onder het zadel ligt. Herman van Bunt adviseerde Carien om talkpoeder onder het zadel te doen voor het rijden. Dit scheelt wrijving en dit voorkomt dat het te vochtig wordt onder het zadel.

Toevallig kwam er een Tribal Classic Barok terug van een andere klant, welke Carien kon kopen. Zodra het zadel terug was bij Country Mill, heeft Herman het zadel aangepast en opgestuurd naar Astrid van Trix Sport in Castricum. Deze week komt ze hem passen op Zep. Hopelijk ligt hij goed!

Als het zadel goed ligt, worden de drukpunten over 3 maanden gemeten met een digitaal pad dat onder het zadel wordt gelegd. Dit gebeurd na 3 maanden, omdat het zadel dan meer gevormd is naar het paard. Na een half jaar wordt het weer opnieuw gemeten en dan na een jaar weer. Zep is dan hoe hij zou moeten zijn wat betreft de bespiering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s