Interview: Paardrijden met een handicap, verbazingwekkend!

We weten allemaal dat paarden heel bijzonder zijn, maar wist je ook dat kinderen met spasmen echt kunnen ontspannen tijdens en na het paardrijden? Anneke van Stichting CAP heeft mij verteld hoe het allemaal in zijn werk gaat met de gehandicapten en de paarden.

Huifbed bos huifkar

Huifbed

De Maartenshoeve
Sinds 1 januari bestaat Stichting Centra Aangepast Paardrijden (CAP) uit de Maartenshoeve en manege van De Winkelsteegh. Door deze samenwerking kan Stichting CAP alles aanbieden, van aangepast paardrijden tot huifbedrijden en aangepast voltige.

Bij de Maartenshoeve kunnen kinderen en jongeren met een lichamelijke of meervoudige beperking aangepast paardrijden. Dit zijn voornamelijk kinderen van de Maartensschool. Deze kinderen leren ook tijdens schooltijd over dierverzorging. Er zijn bijvoorbeeld motorische doelen of sociaal emotionele doelen. Ook volwassenen van de  Sint-Maartenskliniek komen hierheen voor fysiotherapie.

Manege De Winkelsteegh
Manege De Winkelsteegh rijdt met huifbedden en koetsen. Bij een huifbed lig je op een zeil dat boven 2 paarden gespannen wordt. Als het zeil laag gespannen is, voel je de paarden heel goed. Hangt het ziel hoger dan voel je alleen de beweging van het paard van zijn staart tot halverwege zijn hals. Dat voelt als een massage. Mensen die niet kunnen zitten, maken hier gebruik van, zij hebben hier veel baat bij. Waar normaal gesproken een medicatie nodig is om de darmwerking  op gang te brengen, is dit niet nodig wanneer ze op het huifbed zijn geweest. Door het schommelen van het paard gaat dit automatisch.

Op manege De Winckelsteegh is aangepast voltige mogelijk. Jongeren met ernstige gedragsproblematiek doen hieraan mee. Zij zijn soms erg agressief. In de binnenbak zetten de jongeren een tonnetje aan de zijkant waarop ze gaan zitten. Als de Instructrice zegt ‘jij mag nu komen’, dan mag je naast het paard gaan lopen. Aan de binnenkant van het paard op de volte loop je langzamer en aan de buitenkant sneller. Ook daar leren ze van. Op een gegeven moment mag er iemand op het paard en dan mag er weer iemand naast gaan lopen. Diegene mag bijvoorbeeld een hand geven aan diegene die op het paard zit. Er mag dan nog iemand naast lopen en die mag het paard bijvoorbeeld aaien. Deze manier van werken geeft structuur aan de jongeren en het werkt gedrag regulerend.

De mensen
‘Er komen ook mensen bij ons voor arbeidsmatige dagbesteding’ vertelt Anneke. ‘Zij zijn ouder dan 18 en kunnen geen betaalde baan krijgen. Zij helpen met het uitmesten en met de lessen. Maar ook leren zij het optuigen voor de kar en assisteren bij het rijden met het huifbed. Daarnaast begeleiden ze ook mensen die niet zelfstandig alles kunnen doen. Er is iemand die blind, doof en autistisch is. Zij wordt begeleid door een gediplomeerde instructeur. Eerst gaan ze samen het paard aaien, dan pakken ze samen het zadel en als ze gereden heeft, wordt ze begeleid met het afzadelen’.

Verbetering
‘Bij kinderen met spasmen is fysiek zichtbaar dat ze zich beter ontspannen tijdens het paardrijden. Kinderen met heftige spasticiteit hebben trekjes in armen en benen, waardoor zij hun buikspieren en andere spieren in hun romp niet kunnen aanspannen. De benen zijn tijdens het rijden gespreid, dit zorgt automatisch voor ontspanning van de benen. Door de beweging van het paard worden de spieren in de romp gestimuleerd. De kinderen die kunnen spreken, vertellen ook dat de spasmen in hun armen en benen weg zijn tijdens het rijden en ze voelen uren na het rijden nog ontspanning. Als ze vaak rijden, leren ze het ontspannen ook toe te passen naast het paardrijden’, vertelt Anneke.

gehandicapten stichting CAP

Gemaakt door IDphotos

‘Spanning in je keel zorgt voor moeite met praten. Ook tijdens het paardrijden gaat praten makkelijker bij de kinderen. Paardrijden heeft ook een positieve invloed op iemand die een ernstige achterstand heeft en op zijn zesde of zevende leert lopen. Het bekken maakt op het paard namelijk dezelfde beweging als tijdens het lopen. Zo krijgt het kind onbewust het gevoel hoe hij moet bewegen. Het lijkt erop dat het paardrijden een positieve invloed heeft op het leren lopen’, vertelt Anneke.

‘Het is wetenschappelijk nog niet bewezen dat spasmen op lange termijn verbetert door paardrijden. Het is ook lastig te meten, maar de ruiters vinden het prettig om te rijden en ze zitten hierdoor beter in hun vel. Dit is een positieve stimulans. Mensen met spasmen moeten namelijk altijd geholpen worden met een rolstoel en worden geduwd, maar als zij paardrijden, hebben zij zelf de teugels in handen. Zij kunnen dan zelf bepalen wat ze gaan doen. Hoe weinig het kind ook kan, het kind moet altijd de regie hebben’, vertelt Anneke. ‘Sommigen kunnen niet praten, maar alleen knipperen met hun ogen. Als diegene wil stappen dan spreken we af dat ze knippert met haar ogen en als ze wil halthouden dat ze dan 2 keer knippert bijvoorbeeld. Als de kinderen dat eenmaal door hebben, ben je de hele les bezig met stappen en halt houden enzovoort. Voor de kinderen is het geweldig dat zij de regie in handen hebben’.

In deel 2 gaan we dieper in op de opleiding van de paarden die dit werk verrichten. Wordt vervolgd!

Een gedachte over “Interview: Paardrijden met een handicap, verbazingwekkend!

  1. Pingback: Paarden met verantwoordelijk werk | Paard &Passie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s