Interview: Paarden met verantwoordelijk werk

Deel 2 – paardrijden met een handicap

In deel 1 heb je kunnen lezen over de positieve werking dat paardrijden heeft op een handicap. In deel 2 zoomen we in op de paarden. De paarden moeten uitermate geschikt zijn voor dit werk. Ik vroeg me daarom af hoe de paarden worden gekozen en opgeleid.

Hilke en Peer te paard

Paarden
Anneke van Stichting CAP vertelt dat de paarden een braaf karakter moeten hebben voor dit werk en heel meegaand moeten zijn. Ook mogen ze niet te oud zijn en ze mogen niets mankeren. Je hebt verschillende maten nodig. Op een grote Tinker kunnen mensen met zijn tweeën rijden als dat nodig is. Een New Forest pony is weer heel geschikt voor de mensen die door spastische trekjes hun benen niet zo wijd kunnen spreiden. Als je op zoek moet naar een nieuwe pony moet je dus rekening houden met de grootte en de breedte van de pony.

‘We hebben ook een veulen opleidproject’, legt Anneke uit. ‘Je zoekt een merrie met fijn karakter en een vader met fijn karakter. En dan hopen dat er een veulen uitkomt met een goed karakter. De eerste 4 maanden staat het veulen dan op de Maartenshoeve. Daar maakt hij van alles mee, hij wordt geaaid en hij mag naar binnen en naar buiten. Hij leert om vast te staan en om voetjes te geven. Dit duurt maar 5 minuutjes per dag. Als ze drie zijn, gaan we ze rustig beleren. Dit laten we doen door iemand anders, daarna ga ik er zelf op, maar anderen moeten er ook snel op kunnen. Een andere ruiter is toch weer anders voor het paard en dat is voor het werk met gehandicapten erg belangrijk. Als het kan, zetten we er een keer een klein ruitertje op, maar dat hangt helemaal van het paard af. Je moet niet te snel willen gaan. Als het paard meer aanbiedt maar daar fysiek nog niet aan toe is, zetten we hem bijvoorbeeld voor de koets. Als het paard er klaar voor is, wordt hij drie keer per week gereden door de instructrice en gaat hij 1 keer per week mee op een bosrit. Als hij geschikt is voor het werk, dan weet je ook precies wat je aan het paard hebt, omdat je hem zelf hebt opgevoed’.

‘Noura is één van de paarden uit het veulen opleidproject en ze is een van de meest fantastische paarden die we hebben. Als ze 5 jaar oud zijn, zijn ze helemaal klaar voor het werk. Ze is nu 4 jaar en is al helemaal klaar, ze is zo braaf. We hebben haar op de Winkelsteegh voor de kar laten beleren, omdat ze zo leergierig was. Dat pakte ze heel goed op en we kregen te horen dat ze een gouden paardje is’! Bekijk het filmpje om te zien hoe braaf Noura was tijdens de eerste keer opstijgen:

https://www.youtube.com/watch?v=2JnQ6w7jBW0

‘Chanel heeft ook een veulen gekregen, genaamd Coco Chanel. Zij is nu 2,5 en als ze 3 jaar is, komt ze van de wei naar de Maartenshoeve. De algemene omgangs dingen moeten er gewoon inzitten. We hebben ook schriktraining met haar gedaan. Dit deed ze erg goed’.

‘Het is niet mogelijk om alle paarden zelf op te leiden. Als we een paard kopen, is het meestal rond de 10 jaar oud. Ze hebben minimaal een jaar nodig om te wennen aan de tillift, het opstapperron en de verschillende ruiters. Ook moet het paard leren naar wie hij moet luisteren, want de hulpen van de ruiter zijn niet allemaal heel duidelijk en dan moet hij luisteren naar de instructrice’.

‘Het is bijzonder om te zien hoe paarden zijn bij mensen of bij mensen met een handicap. We hadden ooit een paard dat met zijn mond open op je af kwam als je zijn stal in stapte. Als je een kind in een rolstoel voor hem zette, dan liet hij zich gewoon aaien. Dat is zo bijzonder om te zien’.

fjord met gehandicapte

Het rijden
Het verschilt per persoon hoe de les gaat. De instructrice moet zich eerst verdiepen in de ruiter, je moet je paarden goed kennen en het doel van het paardrijden voor de ruiter. Bij de één gaat het om het nemen van de regie en bij de ander meer om fysiotherapie. De fysiotherapeut is soms ook bij de les. Puur om de succeservaring leggen we wel eens een sprongetje (een balk) neer. Bovendien is het tempo laag. Maar zelfs kinderen die heel zwak zijn kunnen draven. De kinderen moeten wel hun nek recht kunnen houden anders wordt het gevaarlijk. We hebben ook een Fjord die heel langzaam kan galopperen, dan kun je de ruiter vasthouden terwijl je ernaast huppelt’.

Het leukste
Het leukste aan het werken op de Maartenshoeve is het zien van het effect dat paarden op kinderen hebben. Dat is waar je het allemaal voor doet. Kinderen die niet veel kunnen, kunnen opeens veel meer dan ze denken. Paardrijden is een hobbymanier om stiekem andere dingen te oefenen. En hoe de paarden op de mensen reageren’, aldus Anneke.

buitenrijden gehandicapten

Stichting CAP (www.stichtingcap.nl) is volledig afhankelijk van donaties. Er is altijd geld nodig. De ouders kunnen niet opdraaien voor alle kosten dus schroom niet om iets te doneren. Zeg nou zelf, het is toch hartverwarmend wat paarden kunnen betekenen voor gehandicapten?

Klik hier voor deel 1: Paardrijden met een handicap, verbazingwekkend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s