Interview: Vrijheidsdressuur

Vrijheidsdressuur vind ik altijd erg interessant. Met Varro heb ik een klein beginnetje gemaakt met vrijheidsdressuur. Binnen een half uur begreep hij het voetje geven al en ook volgt hij mij in de bak in stap en in draf. Maar hoe ga je nu verder? Ik sprak met Tessa Driesen. Zij doet nu 3 jaar vrijheidsdressuur met haar pony en ze geeft ook shows.

vrijheidsdressuur Jambette

Wat kunnen jij en je pony Whisper allemaal voor oefeningen?
Whisper kan voetje geven, jambette, Spaanse pas, Spaanse draf, spagaat, compliment, (klassieke) buiging en nee-schudden. Ook kent hij het volgen in stap en draf, rondje draaien, achteruit lopen, kusje geven, flemen, voetjes kruisen en op het blok staan en ook daarop oefeningen tonen. Ook het toeteren is hem niet vreemd. Wij rijden met een neckrope en ook bitloos. Het begin van de passage kent hij net als het geven van een knuffel, een zweepje of andere voorwerpen vasthouden en targetten. Als ik stil sta, kan Whisper om mij heen cirkelen zonder hulpmiddelen.

Waar begin je mee met een paard dat nog groen is in vrijheidsdressuur? En hoe doe je dat?
Bij vrijheidsdressuur is de basis en een goede verhouding heel erg belangrijk! Jammer genoeg denken veel mensen alleen aan de grotere kunsten omdat die er indrukwekkend uit zien. Het is niet belangrijk om een oefening in een korte tijd aan te leren of veel te presteren, maar dat de samenwerking en het plezier moet voorop staan. Een basis is dus zoals ik al zei: een goede verhouding. Dat houdt in dat jij en de pony waar je mee werkt elkaar kennen en begrijpen. Als jij je pony meteen het steigeren gaat leren, omdat je dat zo mooi vindt, kan hij dit achteraf tegen je gebruiken als er geen goede basis is. Om te beginnen aan de basis, kun je denken aan het volgen en kleine oefeningen zoals het flemen. Zorg ervoor dat je al wat kennis opdoet, voordat je hieraan begint. Vrijheidsdressuur is zeker niet zonder gevaren, dus een goede basis is wel degelijk belangrijk! Daarnaast zijn vertrouwen en geduld ook erg belangrijk. Onthoud dat niet elke pony even snel leert.

vrijheidsdressuur

Hoe leer je je pony een trucje?
Er zijn verschillende methodes om je pony iets aan te leren, de ene pony leert het met de ene methode beter en de andere dan weer met een heel andere methode. Kijk naar wat je pony aanbiedt en waar hij op reageert. Neem nu de buiging als voorbeeld: je kan het aanleren via wat eten tussen de voorbenen, of je kan het aanleren vanuit het targetten (het aanraken van een voorwerp). De meesten zullen het aanleren vanuit het voedsel, omdat dit je pony stimuleert. Maar het is geen enkel probleem als je het targetten gebruikt om de buiging aan te leren. Iedere trainer heeft zijn of haar eigen methodes om mee te werken. Het flemen kan je aanleren door middel van iets lekkers of gewoon even kriebelen op zijn neus. Zo zie je maar er zijn héél erg veel methodes. Jij leert misschien wel meer van je pony dan je pony van jou!

Wat gebruik je als beloning?
Ik gebruik als beloning kleine brokjes, die kan je makkelijk breken. Zo kan je dus met een brokje meerdere keren belonen. Een clicker geeft aan dat er voedsel aan komt als jij klikt. De reden dat ik met voedsel werk, is dat Whisper hier heel goed mee omgaat. Hij is niet te opdringerig voor zijn voedsel. Het is niet de bedoeling dat je pony een oefening uitvoert voor het voedsel. Voedsel is er om je pony te stimuleren en als beloning.

Heb je weleens moeite gehad met een oefening? Hoe heb je dat opgelost?
Met de buiging hebben we moeite gehad. Ik heb daar enorm veel tijd ingestoken en geduld voor gehad. Whisper en ik hebben er zeker een jaar over gedaan, om de buiging echt op een commando te doen, maar tijd speelt geen rol! De buiging was niet zo’n gemakkelijke oefening voor hem, dus ik oefende dit niet meer zoveel. Een pony kan ook een oefening niet leuk vinden. Op een dag wilde ik het nog een kans geven, met als resultaat dat Whisper ineens voor mij boog. Zo’n buiging had ik nog nooit bij hem gezien! Natuurlijk was ik helemaal trots en ging hierop verder. Nu is dit een van zijn favoriete oefeningen en buigt hij zelfs met mij erop. Geduld kan wonderen doen!

Je rijdt ook met neckrope. Heb je daarvoor geoefend?
Ja hier heb ik eerst voor geoefend. Je kan niet zomaar van je pony verwachten dat hij het correct uitvoert. Ik ben eerst begonnen met het sturen met mijn lichaam terwijl ik bitloos reed. Toen dit goed ging, ben ik overgegaan naar een neckrope.

Heb je nog leuke tips of oefeningen voor de lezers?
Onthoud niet het negatieve van de training maar bekijk ook de positieve kant. Fouten maken mag, hier leer je van. Zorg ervoor dat je voor elke oefening één goed commando vaststelt, zodat je pony dit niet verwisselt met een andere oefening. Als oefening zou ik het toeteren aanraden. Dit is heel erg leuk en grappig. Je leert vanuit het targetten aan dat je pony op de toeter drukt.

vrijheidsdressuur

2 gedachtes over “Interview: Vrijheidsdressuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s