Waarom je niet te lang moet wachten met bekappen

Vroeger heeft een hoefsmid eens tegen mij gezegd dat je de hoeven van een paard altijd goed moet bijhouden. Want: ’Geen hoeven, geen paard’. Dat klonk heel logisch, maar daarvoor stond ik hier niet bij stil en ik denk dat meer mensen dit niet beseffen. Het meest ideale is om de hoeven van je paard elke 5 weken te bekappen of bij te vijlen. Ik begrijp best dat niet iedereen hierop zit te wachten, maar te lang wachten met bekappen is voor je paard niet prettig. Lees hier waarom.

hoeven

De stand van de benen
Het verschilt natuurlijk per paard hoe snel de hoeven groeien en ook per eigenaar wanneer het paard naar de smid gaat. Als je te lang wacht met het bekappen van een paard worden de hoeven lang, groeien soms naar voren en de hoeven, maar ook de ijzers slijten schuin af, want geen enkel paard loopt helemaal recht. Als je lang wacht met bekappen, verandert beetje bij beetje de stand van de benen. Wanneer een paard buitenom loopt en er dus aan de buitenkant steeds hoef weg slijt, krijg je een soort ‘O-benen’ effect. De kniebanden rekken op en je raadt misschien al wat er gebeurt als de hoeven weer recht worden gemaakt door de smid. De kniebanden zijn in de rechte stand te lang. Daarbij moeten de spieren, gewrichten, pezen en de rug zich aanpassen op de verandering en dat is verre van optimaal voor je paard. Het excuus dat het paard veel op straat loopt en dus niet vaak naar de smid hoeft, gaat dus niet op.

Hoe langer je elke keer wacht met bekappen, des te groter de verandering in de stand van de benen en dus een grotere invloed op de spieren, gewrichten enzovoort. Een goede smid zal niet in één keer te veel veranderen aan de stand van de benen vanwege de lichamelijke gevolgen. Het is beter om vaker kleine stukjes te doen, maar dan moet hij wel die mogelijkheid krijgen.

Lange toon
Als de voorkant van de hoef, de toon, steeds langer wordt, verandert ook de stand van de hoef. Als de hiel zakt en dit langdurig aanhoudt, is de kans groter dat het paard hoefkatrolontsteking krijgt.

Ook belemmert een lange toon het paard tijdens het lopen. Het is voor de optimale beweging van een paard belangrijk dat hij kan afrollen over zijn hoef, oftewel afwikkelen. Dit gaat moeilijk wanneer de toon lang is. Dit is nadelig voor de spieren en de pezen van het paard. Op de foto’s hieronder is te zien dat de afwikkellijn bij een correcte toonlengte eerder begint dan bij een lange toon.

hiel afrollen lijnentoon

Bovendien worden hoefaandoeningen sneller ontdekt als je regelmatig de hoefsmid laat komen. Denk aan hoefzweer, rotstraal en zelfs straalkanker. Mocht je paard ergens last van krijgen dan kost je dit veel geld als je er niet op tijd bij bent. Controleer ook de hoefsmid op diploma’s of vakbekwaamheid, want werkelijk iedereen mag in Nederland hoefsmid zijn. Dus doe je paard en je portemonnee een plezier en bekap op tijd en goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s