Mijn eerste Trec wedstrijd

Op 5 april heb ik met Varro mijn eerste Trec wedstrijd gereden in Heiloo. Trec bestaat uit drie onderdelen; een route rijden (POR), (MA) over 150 meter langzaam galopperen en op de terugweg zo snel mogelijk stappen en de obstakels (PTV). Het was een dag met veel stress, ‘dit moest ik niet vergeten, daar moest ik aan denken enzovoort’. Maar het was wel een hele leuke belevenis én Varro en ik hebben ook nog eens de eerste plaats behaald in de T1!

POR Trec wedstrijd

Samen met Carien en Simone vormden we een equipe voor het rijden van de route. Eerst moesten we de route overtekenen van de originele kaart. We kregen een gemiddelde snelheid mee van 6 km/u die we moesten rijden en we gingen op pad. Later werd dit 6,5 en 7 km/u. We moesten over een grote brug een woonwijk in, waarna we al snel een pionnetje met een gaatjesknippertje vonden, hiermee moesten we in de stempelkaart knippen. Eenmaal in het duin aangekomen, zijn we helaas enorm verkeerd gereden. We moesten naar het strand maar we zijn veel te lang rechtdoor gereden richting Egmond aan Zee. Het leek te kloppen op de kaart; naast ons was een weggetje, we reden over een open vlakte enzovoort. Tot we erachter kwamen dat de we behoorlijk uit de richting waren.

Op de afbeelding hieronder is de route te zien die we moesten rijden. We kruisten een andere Trec ruiter, maar we dachten dat diegene verkeerd reed. Wat een grap, wij reden namelijk verkeerd! Later kwamen we erachter dat diegene al op de terugweg was vanaf het strand. Dat ruiterpad hebben we uiteindelijk teruggevonden en daar zijn we de route gaan vervolgen. We vonden het jammer dat we geen strand hadden gezien. Het idee was om voor de lol nog even naar het strand te gaan. We hadden het tenslotte toch al verpest. Dat hebben we uiteindelijk niet gedaan. Zo kwamen we al snel bij de tweede en laatste controlepost. We hebben toch nog een goede tijd neergezet ondanks dat we verkeerd zijn gereden. We hebben geen controlepost gemist en ook alle knippers hebben we gevonden. Dit resulteerde in hoge punten.

route tekening trec

De MA ging ook goed. Varro galoppeerde langzaam en ik was er een paar keer net op tijd bij om hem in galop te houden. Het verbaasde me dat sommigen hier heel hard gingen. Hun paard viel anders in draf, zeiden ze. Ook de snelle stap ging redelijk goed met Varro. Op dit onderdeel hadden we de volle 30 punten behaald voor de galop en 10 punten voor de stap.

Het parcours met obstakels moest je binnen 10 minuten rijden, anders kreeg je strafpunten. We hebben het binnen de tijd gereden en Varro deed het erg braaf. Springen vindt hij erg leuk dus om 6 hindernissen hoefde ik me geen zorgen te maken. De waterbak wilde hij niet in, dus die hebben we overgeslagen in verband met de tijd. De brug wilde hij in eerste instantie ook niet over, want er lag een zeil naast. Maar met het oefenen deed hij het vorige keer ook met gemak en thuis gaat hij rustig op een blauw zeil staan. Het duurde dan ook maar een minuutje tot hij het deed. Het hek openen, erdoorheen en dicht doen zonder het los te laten ging veel beter dan met het oefenen. Het is niet helemaal gelukt, maar ik ben al blij met de verbetering.

Slalom PTV trec

De slalom moet zo snel mogelijk, maar als je van galop in draf valt, krijg je strafpunten. Dus reden we deze voor de zekerheid in draf, omdat de wendingen erg krap zijn. Dan was er nog het 10 seconden stilstaan in de cirkel. Binnen 20 seconden moest je je paard opstellen, daarna mocht je geen hulpen meer geven. Dit ging prima. Ik was al wat eerder gaan stappen, want als je in galop aan komt rijden en hij moet opeens stilstaan, is de kans groot dat hij toch wegloopt.

Eigenlijk wist ik helemaal niet hoelang ik over het parcours mocht doen en ik dacht dat we de route slecht hadden gedaan. Ik had dus totaal geen last van stress en was erg relaxed. Dat breng je natuurlijk over op je paard en kun je samen enge objecten makkelijker overwinnen.

De punten van alle onderdelen bij elkaar zorgde voor een eerste plaats bij de T1. Dit is de groep met ruiters die voor de eerste keer de Trec rijden. En dat voor de allereerste wedstrijd voor mij met Varro!

trofee trec heiloo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s