Coaching met paarden

Charlotte van Iersel heeft me uitgenodigd om een coaching-sessie te ervaren met haar en haar paarden. Ik had geen idee wat ik kon verwachten, maar het was een speciale ervaring. De paarden weerspiegelden namelijk dingen die Charlotte helemaal niet kon weten. Of het waarheid is of niet, bijzonder was het zeker.

cv coaching

Aan het begin van de sessie moest ik een persoonlijk doel stellen. Het doel dat ik had gesteld, was: ‘mijn mening laten horen’. We gingen naar een wei met 2 paarden. We liepen helemaal naar achteren en ik moest een plekje in de wei zoeken waarvan ik vond dat ik daar goed stond. Ik dacht bij mezelf ‘waarom zouden de paarden hierheen komen, ze staan daar lekker te eten’. Op een gegeven moment kwam de schimmel aangelopen. Dat was precies op het moment dat ik mijn doel hardop vertelde en dat ik mij openstelde. Na een tijdje wilde ik hem gaan aaien en liep naar hem toe. Toen draafde hij weer terug naar het begin van de wei. Dat voelde heel stom. Charlotte stelde vragen en uiteindelijk kwam het erop neer dat ik tijdens het benaderen denk: ‘als hij maar niet weg gaat’. Maar omdat ik dat denk, doet het paard dit juist. Ik moet dus proberen hier niet aan te denken en het paard de keuze geven of hij weg wil of niet. Het paard weerspiegelt niet alleen mijn gedrag naar het paard maar ook naar mensen. Ik heb graag mensen om mij heen en wil graag vrede met hen. Daarom ga ik vaak een discussie niet aan.

Het zwarte paard kwam eraan, die vond ik eerlijk gezegd erg vervelend. Eerst duwde hij niet bepaald zachtjes met zijn hoofd tegen Charlotte. Later deed hij dat bij mij. Ik deed eerst maar eens een stapje opzij of duwde zijn hoofd weg, maar zonder resultaat. Meneer ging gewoon door. Uiteindelijk was ik het zat, ik maakte mezelf breed en stuurde hem weg met een handgebaar en een luide stem. Het paard liep rustig weg. Charlotte zei ‘dat heb je toch prima gedaan?’. En vroeg: ‘zou je dat ook bij mensen zo doen’?. ‘Nee’, was mijn antwoord, omdat ik het idee heb dat anderen dan wat over mij gaan denken en dat wil ik niet. Maar ook ik mag weleens op mijn strepen staan. Dit was een goede oefening om dit voor mezelf duidelijk te krijgen. Het paard wist namelijk waar hij aan toe was en ging rustig verder met zijn wandeling door de wei. Er was geen man over boord.

Charlotte voelt het in haar lichaam als jij ergens last van hebt. Ze zei tegen mij: ‘ik voel druk op mijn borst, herken je dat’? Dit herkende ik. Wanneer ik sta, haal ik vaak verkeerd adem doordat ik mijn spieren allemaal aanspan. Dit zorgt voor druk op mijn borst en hierdoor krijg ik soms ook hyperventilatie.

Ik moest een pionnetje neerzetten voor mijn hyperventilatie. Hiervoor moest ik een plek uitzoeken waar ik vond dat hij goed stond. Toevallig had ik het pionnetje gepakt met de tekst ‘bewust onbekwaam’. Vervolgens moest ik het pionnetje ‘bewust bekwaam’ neerzetten waar ik vond dat hij goed stond. Dit pionnetje betekent dat je weet hoe je moet omgaan met in dit geval hyperventilatie. Vervolgens moest ik voor mezelf een plekje zoeken waar ik sta in dat proces. Ik koos een plekje in het midden van de pionnen maar net wat meer richting pion ‘bewust onbekwaam’. Het zwarte paard kwam er weer aan, hij begon aan pionnetje onbekwaam te knabbelen, legde het dichterbij mij neer en hij ging weer weg. Dat was echt heel raar! Ik dacht echt ‘huuh..’. Het gebeurde precies op het moment dat ik klaar was en voor mijn neus. Maar hij had wel een beetje gelijk, haha.

Daarnaast hebben we gewerkt met familie-opstellingen. De paarden gedragen zich dan als personen uit de familie. Kortom het was een hele bijzondere ervaring. Ik heb er veel van geleerd. Varro liep vaak voor me weg als ik hem uit de paddock wilde halen. Als ik hem nu ga halen en ik betrap mezelf op de gedachte dat hij weg gaat lopen, ga ik even een ander paard aaien om die gedachte uit mijn hoofd te zetten. Vervolgens loop ik naar Varro toe en denk ‘lalalalalala hee Varro’ en kan ik hem gewoon pakken.

Kijk voor meer informatie op: http://www.cv-coaching.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s