Working Equitation clinic

Paard en Passie was aanwezig op het ‘Uit de box festival 2015’ en deed mee aan een clinic Working Equitation. Varro mocht bij de paardensportmasseur langs en we konden meteen even langs de bitfitservice.

clinic working equitation festival

Stappend gingen we naar het festival toe. Ik vroeg me af of Varro het terrein wel op zou willen gezien de hoeveelheid tenten en mensen. Maar hij was bovengemiddeld braaf! Hij stond na de les zelfs bijna te slapen.

Working Equitation
Working Equitation komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en is ontstaan vanuit het traditionele werken met runderen. We reden verschillende oefeningen: cirkels, over een soort bruggetje, de L-vorm met balkjes, een hek, een doorgang en ringsteken.

We moesten drie cirkels rijden eerst rechtsom, dan omstellen en linksom en vervolgens weer een cirkel rechtsom. De afstand tussen het paard en de pion in het midden van de cirkel moet continue hetzelfde blijven en het liefst uitgevoerd in de hoogste versnelling. Ook lagen er een paar flexibele vloertegels op de grond met balken ernaast. Hier kon je in galop overheen, maar het ging allemaal op eigen tempo. De paarden mochten eerst wennen in stap en in draf.

Dan heb je nog de L-vorm met balkjes. Hier stap je doorheen, je rinkelt het belletje, waarop je achteruit weer terug gaat. Dus ook het bochtje om! Dat is even wennen maar ging uiteindelijk best goed (zie filmpje). Varro besloot om zelf de bel alvast te rinkelen met zijn neus, haha . Ook het gangetje moest je instappen en vervolgens stil staan om het flesjes van de linkerpaal over te zetten naar de rechterpaal. Achteruit ging je hier weer weg. Dit werd ook geoefend met een jas.

Het hek moet je openen, er doorheen rijden en dichtdoen zonder het los te laten met je hand. Anders ontsnappen de koeien natuurlijk! Je gaat zo dicht mogelijk naast het hek staan met je gezicht richting de opening en pak het hek met de hand die het dichtstbij het hek is, in dit geval was dat rechts. Duw het hek een beetje open zodat je paard snapt dat hij erdoorheen kan. Als je erdoorheen stapt, kom je op een punt dat je naar rechts moet draaien. Het paard moet met zijn billen om de voorhand draaien, zodat je weer parallel staat met het hek maar dan met je gezicht richting de sluiting van het hek. Dan moet het hek natuurlijk nog dicht. Het paard moet dan een paar passen naar rechts wijken en dat allemaal in een vloeiende beweging. Dat klinkt in theorie allemaal heel simpel, maar te paard is het een stuk moeilijker. Je verplaatst je gewicht automatisch naar rechts waarop je paard reageert.

Als laatste gingen we met stokken rijden. Dit vond ik het aller leukste! Er stond een ton met 2 lange stokken. We begonnen met halthouden naast de ton en geluid maken door met de stok tegen de ton aan te tikken. Zo kan je paard eraan wennen. We deden alles in kleine stapjes. Als je een stok hebt gepakt, moet je een uiteinde van de stok naast het hoofd van je paard houden. Zo kan hij zien waar de stok is. Varro vond het totaal niet eng en we gingen ringsteken in stap, draf en galop. Erg leuk!

filmpje working equitation

Dit is ook een goede oefening om thuis te doen! Koop een magneetplaatje en een ring met een platte kant zodat hij blijft staan op een paal. Maak het magneetplaatje vast met schroeven op een paal of desnoods met lijm. Bind de paal aan het hek of laat iemand hem vast houden (iemand zal toch de ring op moeten rapen als je hem eraf gooit).

Paardensportmasseur
Varro mocht ook langs Reinoud Koppert de paardensportmasseur (lees hier het interview met hem). Ik vertelde mijn verhaal over de nageeflijkheid. Varro en ik hebben moeite om opgericht en ontspannen te rijden, maar lang en laag gaat juist super. Reinoud ging met zijn vingers over de spieren naast de ruggengraat en Varro trok zijn rug weg. De spieren onder de achterkant van het zadel zitten vast en zijn gevoelig. Wanneer ik Varro nageeflijk vraag, kan hij moeilijk de bovenlijn ontspannen doordat die plek vast zit. Dit is een plek waar veel paarden vastzitten in hun rug. Vaak gaan ze hierdoor compenseren door anders te bewegen. Vaak zitten de schouderspieren dan ook wat vaster. Dat is bij Varro gelukkig niet het geval. Deze waren lekker soepel.

De spieren in zijn rug kunnen verbeteren door massages van Reinoud. Ik kan hem een keer laten masseren maar dan is het verstandig om het nog een tweede keer te laten doen. De spieren willen namelijk weer terug naar hun oude positie en dat kun je doorbreken met een tweede massage. Het verschilt uiteraard per geval hoeveel massages er nodig zijn.

Bitfitter
We konden meteen door naar Astrid van Trix Sports voor een bitfitsessie. Astrid mat de breedte van Varro zijn mond met een handig meetkarton en bekeek de ruimte in de mond. Varro zijn mond is 12,5 CM breed en heeft minder dan gemiddeld ruimte in zijn mond. Een dik bit is voor hem niet prettig. Ze raadt mij aan om een 14mm dik bit aan te schaffen.

2 gedachtes over “Working Equitation clinic

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s