Zit en houding clinic

‘Handen bij elkaar, rug recht, schouders naar achteren, kijk voor je uit’, zegt Carmen Schalk Janssen terwijl ik op de zitsimulator zit. De zit en houding clinic van Carmen had ik voor mijn verjaardag gekregen en ik vond het erg leerzaam. Ik had nog nooit zoiets gedaan.

zit en houding clinic carmen schalk

We begonnen met een half uur op de zitsimulator en na een uurtje pauze kreeg ik een half uur les op mijn paard ‘Varro’. De zitsimulator voelt in het begin een beetje gek. Het is toch anders dan op een paard, maar Carmen kan elk klein dingetje zien wat je doet met je lichaam in beweging. Tijdens de beweging kan zij hier aanwijzingen over geven. ‘Je billen moeten recht onder je rug zitten. Veel mensen leunen te ver naar voren’ vertelt Carmen. Voor mijn gevoel mocht ik net iets te veel naar achteren leunen, dan pas zat ik recht. Ik heb snel de neiging om mijn onderrug hol te maken. Dit kon ik zelf ook goed zien in de spiegel die naast me stond. Met je heupen maak je de beweging alsof je bekken naar voren rolt over een skippybal.

‘Doe alsof er een satéprikker onder je kin zit, waardoor je recht vooruit kijkt. Je mag best een arrogante houding aannemen als je op je paard zit. Hou je navel naar binnen en span je buikspieren’, aldus Carmen. Als ik rij, liggen mijn onderbenen en mijn voeten niet in één lijn naar beneden. Ik buig mijn enkel om mijn paard heen, waardoor het naar mijn idee goed aansluit aan mijn paard. Hierdoor komt er veel spanning op mijn enkel. Ik moet juist steunen op de bal van mijn voet, zodat ik mijn enkel recht hou. Mijn schouders gaan snel te ver naar voren. Dit is niet alleen een nadeel voor mijn houding maar dit blokkeert ook mijn ademhaling tijdens het rijden. Dit komt mij bekend voor dus het is erg prettig om hiermee aan de slag te kunnen.

Een goed trucje om je benen in de goede houding te leggen gaat als volgt: Je legt je benen voor het zadel. Je voelt of je gelijke druk hebt op beide zitbeenknobbels en of je recht zit. Vervolgens leg je met je rechterhand je rechterbeen weer terug in je zadel. Dit doe je door met je hand achter je been langs, de binnenkant van je been te pakken (zie pijltje op de foto). Hierdoor ligt je been gemakkelijk in de juiste positie. Dit doe je uiteraard ook met je andere been.

houding en zit oefening beenligging

Als je paard lekker loopt, kun je beter zitten en als jij goed zit, kan jouw paard beter lopen. Tijdens de rijles gingen we daar dus mee aan de slag en natuurlijk ook met alles wat we op de zitsimulator hebben geoefend. Toen ik had ingereden, gingen we het motortje achter (de achterhand) aan het werk zetten. De achterhand moet actief zijn, wil je je paard in de aanleuning rijden. Ik moest Varro voorwaarts rijden en die energie aan de voorkant wat opvangen, zodat hij uiteindelijk wat meer verzameld ging lopen. Af en toe mocht ik Varro wel even een tikje geven, zodat hij met zijn binnen achterbeen wat meer doorstapt. Aan het einde van de les liep Varro super netjes.

filmpje houding en zit clinic

Als ik voor mezelf rij, ben ik eigenlijk meer bezig met hoe mijn paard loopt dan hoe ik zelf zit. Ik denk er wel af en toe aan, maar als ik mijn handen wat hoger, lager of wijder wil houden omdat dat op dat moment goed voelt dan doe ik dat. Carmen zegt dat als je vanuit de juiste handhouding je paard leert rijden, dat je paard hier aan went en dan ook op wedstrijd veel beter reageert op deze handhouding. Dat klinkt logisch! In het begin voelde het voor mij heel beperkt om mijn handen, voor mijn gevoel, laag en dichtbij elkaar te houden. Maar dat is natuurlijk ook een kwestie van wennen. Uiteindelijk moeten de hulpen zo klein mogelijk worden. Ik moest klein sturen en kleine hulpen geven met mijn handen. Ondertussen niet vergeten dat ik mijn schouders naar achteren moet houden, mijn hoofd recht vooruit houd, mijn enkels niet inknikken, mijn paard actief blijft, enzovoort enzovoort. Het gaat niet allemaal vanzelf, maar je wordt op punten gewezen waar je je eerder niet bewust van was. Het is dus erg leerzaam!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s