Interview: Ruiterfitness

Als je fit bent, ben je beter in staat om goed te kunnen rijden. Je kunt beter, stiller en stabieler zitten. Ik sprak met Sanne van Bergenhenegouwen over Paard & Fit Coaching. Zij kijkt wat mensen door middel van training kunnen verbeteren om optimaal te kunnen paardrijden. Hoe bewuster je bent van je lichaam, hoe fijngevoeliger je met het paard kunt samenwerken.

ruiterfitness ruiter fit

Wie is Sanne?
Sanne is Miss fitness performance 2013 en is onder andere trainer paardensport niveau 5. Sanne vertelt: ‘hierdoor heb geleerd hoe ik precies bepaalde spieren kan aanpakken en ik begon ook bepaalde veranderingen te zien aan mijn spieren. Ruiterfitness zat al een hele tijd in mijn hoofd. Ik kwam het op mijn opleiding tegen en ik heb Adelinde een paar keer bezig gezien met ruiterfitness. Toen begon het al te kriebelen. Door mijn eigen fitnesservaring vond ik de combinatie met paardrijden erg leuk. Daarom ben ik met Paard en Fit gestart in 2014. Onder andere voor rompstabiliteit-, lenigheid-, coördinatie- en freestyletraining kun je bij mij terecht. Iedereen heeft individuele aandachtspunten. Daar probeer ik voornamelijk aan te werken. Als de basis eenmaal gelegd is, doen we ook een bootcamp om alle oefeningen te combineren’.

paard ruiter ruiterfitness

Waarom is het belangrijk dat je fit bent als ruiter?
‘Als je fit bent, heb je meer conditie en hou je het paardrijden conditioneel langer vol. Als jouw rug- en buikspieren sterk zijn, kun je beter in balans blijven zitten. Hierdoor stoor je het paard minder in zijn beweging en gaat alles wat makkelijker. Je valt bijvoorbeeld ook minder snel van je paard doordat je stabieler bent’, aldus Sanne.

Rompstabiliteit
‘Rompstabiliteit is een onderdeel van de lessen. Als mensen daar moeite mee hebben, focus ik daar aan aantal lessen wat meer op. We zorgen dan dat de buik- en de rugspieren sterker worden en de balans beter wordt. Voor rompstabiliteit zou je plankoefeningen kunnen doen. Ook is het heel goed om op een fitbal te zitten in de ruiterhouding. Kijk hoe je in balans blijft en wat er gebeurd als je bijvoorbeeld één been van de grond tilt. Raak je uit balans? Hoe ga je dat compenseren? Op de fitbal en op een paard heb je vaak dezelfde reactie. Op de fitbal kun je deze reactie corrigeren.

rompstabiliteit fitball fitness

Lenigheid
Lenigheid heeft te maken met de elasticiteit van de spieren. Sommige mensen kunnen lastig hun hak uitdrukken en hebben weinig vering in hun enkels. Met oefeningen kunnen we dit vanuit de heup wat soepeler maken en oprekken. Je ziet dat de hak bij deze mensen dan lager komt te liggen tijdens het rijden en dat zij hierdoor een stiller onderbeen krijgen. Daarbij schuift de beugel niet meer onder de voet. Lenigheid in de rug is ook belangrijk. De spieren moeten kunnen verkorten en verlengen, zodat je je rug en je heupen soepel kunt bewegen. Om de soepelheid in de rug te verbeteren gebruik ik in de les een Balimo kruk. Dat is een krukje met een zitting die alle kanten op kan bewegen. Hiermee kun je je bekken los maken en hiermee ook je spieren in je onderrug oprekken en soepeler maken. Dit kan ook op een fitbal, maar op het krukje wordt je meer bewust van je beweging.

Coördinatie training
Coördinatie is tijdens het paardrijden belangrijk voor een onafhankelijke zit en voor evenveel druk op beide teugels. Maar ook dat je niet automatisch je linkerhand vasthoudt terwijl je een hulp geeft met je linkerbeen. Om dit voor elkaar te krijgen, train je je spieren gelijkmatig. Om erachter te komen op welke hand je meer kracht zet dan op de ander, maken wij gebruik van twee fitballen. We zitten tegenover elkaar, pakken teugels vast, de één speelt het paard en de ander de ruiter. De ruiter vraagt stelling en geeft een ophouding, de ander voelt wat er gebeurt en koppelt dit terug aan de ruiter. Als iemand zijn linkerhand en zijn linkerschouder vastzet dan voel je dat ook tijdens het stelling vragen. De hulp komt dan strakker door en houdt vaak langer aan. Je kunt zeggen hoe de persoon het dan beter kunt doen: je hand iets zachter terug halen en dan ontspannen. Maar we hebben ook een balletje die je rond moet laten draaien met je hand. Hierdoor merk je heel goed het verschil tussen je linker- en je rechterhand. Ook met krachtoefeningen word je bewuster van je spieren. Soms kun je een gewicht 20 keer liften met je ene arm en maar 15 keer met je andere arm. Toch moet je ze gelijk blijven trainen en stoppen op het moment dat ze allebei moe zijn. Als je links meer gaat trainen dan rechts, loop je het risico dat de linkerarm sterker wordt dan de rechter.

coördinatie ruiter fitbal touwladder

Freestyle
Freestyle helpt je bewust te worden van jouw lichaamstaal voor een betere communicatie met paarden. Als je naast het rijden jouw paard beter begrijpt en meer leiderschap toont. Dan heeft dit ook effect op het rijden. Paarden vinden het prettig als ze weten wie de leider is. Je krijgt meer respect van je paard en je creëert een betere band met hem. Je leert elkaar veel beter kennen.

De freestyletraining vindt plaats bij ons op het Ruitersportcentrum de Schimmelkroft of op locatie waarbij we gebruik maken van een longeercirkel. We laten het paard los en we gaan met hem aan het werk. Je neemt de positie van het longeren in, maar je gebruikt alleen handgebaren en je verplaatst je lichaam om het paard duidelijk te maken dat hij ergens heen moet.

freestyle training longeercirkel

Voorbeeld
Er was bijvoorbeeld een ruiter die heel hard van haar paard was gevallen en daardoor onzeker was geworden. Zij begreep niet waarom het paard daarvoor al steeds meer in verzet ging en waarom zij eraf viel. Toen hebben we de situatie geanalyseerd. Ik liet haar met het paard lopen en het paard liep altijd voor haar uit. Dit is niet de bedoeling, maar dit was voor haar heel normaal. We zijn toen met freestyle aan de gang gegaan om het paard achter haar te laten lopen zodat hij afstand hield. Het paard was erg opdringerig naar haar toe. Door het freestylen merkte zij dat zij meer overwicht kreeg en dat merkte zij ook met rijden. Het paard ging minder in verzet en accepteerde haar hulpen. Dat kwam omdat zij zelfverzekerder overkwam naar het paard toe. Het is erg leuk om iemand op deze manier te kunnen helpen’, vertelt  Sanne.

4 gedachtes over “Interview: Ruiterfitness

  1. Pingback: Win: ruiterfitness les | Paard &Passie
  2. Pingback: Win: ruiterfitnessles | Paard &Passie
  3. Pingback: Review: ruiterfitnessles | Paard &Passie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s