Rijden met neckrope

Varro en ik hebben een mijlpaal behaald! Namelijk het rijden met neckrope en zonder hoofdstel of touwhalster. Het is iets wat ik altijd al wilde, maar ik dacht dat we hier nog voor moesten oefenen. Toch ging het super!

Varro paard kwpn neckrope bitloos

Na het longeren is het tijd om uit te stappen. Ik laat Varro los in de bak en ik kijk of hij mij wil volgen. Vaak doet hij dit en lopen we een aantal rondjes door de bak. We houden een paar keer halt of we doen een pasje achterwaarts. Dit keer had ik nog geen zin om naar huis te gaan, het was mooi weer, Varro was erg braaf en ik dacht: ‘zal ik er gewoon op gaan zitten?’. ‘Waarom ook niet, Varro schrikt bijna nooit en hij zal vast niet gaan rennen’. Ik noem het maar even mijn ‘Yolo momentje’. We hebben het een half jaar terug een keer geoefend met een neckrope om maar wel met een touwhalster om. Dat is toch anders. Ik pakte mijn cap, een barebackpad en een halstertouwtje als neckrope en ben op het hek geklommen. Via het hek sta je er net wat minder handig voor dan wanneer je op stapt via een kruk. Hij wil dan weleens een pasje naar voren doen. Ook nu wilde hij een pasje doen. Ik trok de neckrope wat aan en hij stond meteen stil, een geweldige reactie!

Het rijden ging super. Het voelt even gek omdat het niet zo vertrouwd is als met hoofdstel, maar het is in principe hetzelfde. Je stuurt met je benen en met de neckrope tegen de hals. We reden meteen een slangenvolte met 3 bogen. Het halthouden moeten we nog even oefenen. Het is natuurlijk het mooiste als je dit kunt doen vanuit je zit en dat je de neckrope niet nodig hebt om te remmen. Één keer reageerde Varro zo goed op m’n zit dat hij stil stond zonder dat ik mijn neckrope op pakte. In stap beweeg je met je heupen mee met de beweging om het paard niet te belemmeren. Als je wilt halthouden, kun je stoppen met meebewegen en jezelf stijf maken. Dit voelt het paard duidelijk en kan hierop halthouden, maar je moet het hem wel leren als hij dit niet kent. We hebben nu alleen gestapt, volgende keer gaan we nog even oefenen met remmen en een drafje proberen.

rijden neckrope bitloos

In het artikel één jaar, één team schreef ik over de band die ik met Varro heb. Het vertrouwen dat ik in Varro heb is gegroeid na het rijden met neckrope. Hoe makkelijk het rijden met neckrope ook lijkt, het is een hele stap om zonder hoofdstel of touwhalster te rijden. Er zijn weinig paarden waarmee ik dat durf. Het feit dat het ook nog eens goed is gegaan (ook wel prettig haha), maakt de euforie alleen maar groter!

Wat betreft Varro, die liep tijdens het rijden te kauwen, terwijl hij dit met hoofdstel in niet zo duidelijk laat zien. Ook na het rijden stond hij te gapen en te kauwen. Dit zijn tekenen van ontspanning en verwerking. Blijkbaar heeft het dus ook indruk gemaakt op Varro.

Een gedachte over “Rijden met neckrope

  1. Pingback: Springen met neckrope | Paard &Passie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s