DIY: Vliegenspray maken

Zelfs hier in Nederland schijnt weleens de zon en alle vliegen gaan dan massaal op onze lieve paarden zitten! Vliegenspray is dan geen overbodige luxe, maar dit kan best duur zijn. Je kunt zelf ook vliegenspray maken. Het is goedkoper dan vliegenspray uit de winkel en het is ook nog eens leuk om te maken.

vliegenspray maken

Wat je nodig hebt om vliegenspray te maken:

  • Lege sprayfles
  • Citruspers
  • Zeef met kleine gaatjes (Theezeef)
  • Maatbeker
  • Doorzichtige natuurazijn 400ml
  • 3 citroenen
  • 1 knoflook
  • Water 100ml
  • (Citroengras)

Aan de slag!
Ik begon met het persen van de citroenen op de citruspers. Mijn pers houdt alleen niet al het vruchtvlees tegen. Daarom doe je na het persen van de citroenen het sap door een zeef met kleine gaatjes om al het vruchtvlees eruit te halen. Dit had ik in eerste instantie niet gedaan en het spraykopje van mijn fles raakte steeds verstopt. Je kunt ook gewoon 200ml citroensap kopen in de supermarkt als je dit te veel werk vindt.

Vervolgens kun je kiezen of je 100 ml water toevoegt aan het mengsel of dat je citroengras kookt en vervolgens dit citroengraswater erbij doet. Ik wilde mijn mengsel extra sterk laten ruiken dus heb ik citroengras 5 minuten laten koken. Dit geeft een sterke maar frisse citrusgeur af. Dit gras wordt ook ongekookt gebruikt om vliegen of muggen te verjagen en je kunt er ook thee van maken! Laat het water afkoelen en doe 100ml (of wat meer) bij het citroensap.

Citroengras koken pan

Dan pel je de knoflook. Je haalt alle velletjes er vanaf en vervolgens snij je de teentjes in kleine stukjes. Maak ze niet te klein, anders komen ze klem te zitten in het slangetje van het spraykopje. Deze stukjes knoflook voeg je toe aan het mengsel samen met 400 ml natuurazijn. Gebruik wel doorzichtige natuurazijn om vlekken op je paard te voorkomen. Ik heb bruine azijn genomen, want ik dacht ‘mijn paard is bruin’. Er komen geen vieze vlekken op zijn vacht, maar je ziet het wel. Je kunt het laatste beetje originele vliegenspray door jouw mengsel heen doen en jouw vliegenspray is klaar! Ohja, je moet wel nog even schudden.

knoflook stukjes vliegenspray

De zelfgemaakte vliegenspray werkt helaas niet zo goed als vliegenspray uit de winkel, maar het scheelt zeker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s