Interview: De kracht van zacht

Zacht en vriendelijk, dat is het motto van Janine Oosterkamp. Janine is osteopaat i.o. en ze geeft rijlessen. Veel problemen die tijdens een osteopatische behandeling naar voren komen, hebben vaak een rijtechnische oorsprong. Met de combinatie osteopathie en lesgeven, hoopt ze paard en ruiter verder te helpen. Ook rijdt ze haar paard nageeflijk met neckrope en ik vroeg haar hoe zij dat doet.

Osteopaat oaard

Janine
Janine is osteopaat in opleiding bij Hippo Sofia Academy. Hier leert zij onder andere zachte technieken om het paard los te maken. ‘Daar ligt bij mij de focus op’, vertelt Janine. ‘Mensen zijn geneigd om ‘even snel’ een paard los te maken, maar dat kan grote gevolgen hebben voor andere spieren en ligamenten in het lijf. Wanneer je de tijd neemt en start met zachtere technieken, zie je dat je al heel veel resultaat boekt voordat je überhaupt het eerste been in handen hebt’.

Janine heeft Z2 dressuur wedstrijden gereden en heeft hier veel van geleerd. In Australië heeft zij een cursus Natural Horsemanship gevolgd. ‘De harde kant van de dressuur, zowel in training als in de inrijbak op wedstrijd, vond ik niet fijn. Ik wilde op een vriendelijke manier met het paard omgaan’. Janine is van mening dat een probleempaard niet bestaat. ‘Wanneer het paard de ruiter niet begrijpt, doet de ruiter iets fout. Mensen moeten zich meer verdiepen in het paard en zoeken naar de manier waarop hij jou wel begrijpt’.

Osteopathie
‘Osteopathie zorgt ervoor dat het zelfherstellende vermogen van het paardenlijf weer wakker geschud wordt. Je behandelt de spieren, botten, weefsels, ligamenten en organen. Je ziet tijdens een behandeling vaak het paard al veranderen. Ook komen eventuele oorzaken al naar boven. Mijn doel is om het paard af en toe terug te zien voor een check-up. Ik wil dat het paard goed in zijn vel zit en dat ook blijft’, vertelt Janine.

Combinatie Osteopathie en rijles
‘Scheefheid komt vaak voor bij paarden. Ik maak ze los, maar als de rijtechnische problemen niet worden opgelost, komen de lichamelijke problemen weer terug. Een paard dat goed bereden wordt, blijft los en extra behandelingen zijn dan niet altijd noodzakelijk’, aldus Janine. De combinatie tussen osteopathie en rijles is daarom erg handig. Je kunt bij Janine lessen met bit, bitloos of met neckrope.

Trainen met neckrope
Janine rijdt in het onderstaande filmpje op haar paard met neckrope en haar paard geeft na. Janine vertelt dat het paard aan het been moet zijn en in balans. ‘Ook zonder in de mond te zitten kun je jouw paard dressuurmatig trainen’.

Klik hier voor het filmpje

‘Als je afbouwt met de teugels, merk je dat je onbewust toch steun hebt gehad aan de teugels. Vervolgens raak je uit balans, waardoor jouw paard ook uit balans raakt. Na een paar rondjes vind je je balans weer terug.

Overgangen rijden op je zit is heel belangrijk. Geef eerst de hulp met je zit (ga zwaar zitten bij een overgang terug), gebruik vervolgens je stem. Reageert het paard nog niet? Dan leg je neckrope wat hoger op de hals en je geeft een kneepje in de neckrope. Wanneer het paard braaf doet wat je van hem vraagt, beloon hem dan uitbundig. Doe de oefening opnieuw en op een gegeven moment weet hij bij het zwaar zitten al wat hij moet doen. Dit verfijn je dan steeds meer.

paard kwpn neckrope

‘Rijd de overgangen net zolang tot ze goed zijn. Het paard mag niet in stap vallen. Hij moet geleidelijk een overgang maken naar de stap en het achterbeen onder de massa zetten. Je houdt dus wel je been eraan. Bij de overgang van stap naar draf moet het paard flitsend vertrekken. Door overgangen te rijden, vraag je elke keer om de rug te ontspannen en los te laten, waardoor ook het hoofd naar beneden zal zakken’.

‘Positief belonen werkt veel beter dan boos worden. Dat begrijpt het paard niet’. ‘Als je het paard uitbundig beloont, krijg je het dubbel en dwars terug. Kijk naar wat je paard begrijpt en zet even naast je neer wat jij eigenlijk wilt bereiken’.

Janine heeft Varro en mij ook een neckrope les gegeven. Je leest hier hoe dit was.

Kijk voor meer informatie op www.helpmijnpaard.nl

Een gedachte over “Interview: De kracht van zacht

  1. Pingback: Review: Les rijden met neckrope | Paard &Passie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s