Review: ruiterfitnessles

Samen met de winnaar van de ruiterfitnessles Anne volgde ik een les bij Sanne van ‘Paard en Fit coaching’. Zo’n les is erg handig om erachter te komen waar jij scheef bent, wat je daaraan kunt doen en hoe het gesteld is met onder andere jouw coördinatie.

Paard en Fit coaching

We begonnen met touwtje springen om de spieren op te warmen en om de conditie te peilen. Touwtje springen is toch best inspannend merkten Anne en ik. Het is een goede manier om je conditie te trainen. Je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt.

Daarna gingen we naar binnen om onze balans, houding en coördinatie te testen. Anne en ik namen plaats op de balansborden. Dit was nog niet heel moeilijk voor ons. We gooiden met een tennisbal met links en vingen met rechts en we mochten het elkaar niet te gemakkelijk maken. Na een tijdje moesten we met rechts gooien en met links vangen. Sanne gaf tips voor een betere houding. Bijvoorbeeld een klein beetje door je knieën zakken en je bekken wat kantelen zodat je onderrug recht is. Vanuit deze positie probeer je te ontspannen, te blijven ademen en overgooien met de bal! Best ingewikkeld! Maar als je het vaker doet, word je er steeds beter in.

persoon op ronde balk evenwicht

Bij de volgende oefening liepen we over een evenwichtsbalk. Dit was niet zo maar een evenwichtsbalk, deze was niet plat, maar rond! In het begin moet je een paar keer zwaaien met je armen om erop te blijven staan of je raakt uit evenwicht. Na een aantal keer heen en weer lopen, gaat het beter en moet je ook een bal vangen, waardoor je wordt afgeleid en sneller uit balans raakt. De volgende stap is dat Sanne zacht een bal tegen je aan gooit om je af te leiden. ‘Als er mensen langs de bakrand naar je staan te kijken moet je je ook kunnen concentreren op je paard’, aldus Sanne.

Zoals je in mijn interview met Sanne hebt kunnen lezen, zijn rug- en buikspieren belangrijk voor een goede rompstabiliteit. Om onder andere de spieren in je romp te trainen, moesten we planken. Je maakt jezelf zo recht mogelijk en de steunpunten zijn de ellebogen en de tenen. Anne kreeg hierbij last van haar rug, waarop Sanne het advies gaf om op haar buik over een grote bal heen en weer te rollen.

De volgende oefening vind ik erg leuk om de stabiliteit te oefenen. Je zit op een grote bal en je kijkt wat er gebeurt als je je linkerbeen op tilt en je rechterhand. Knik je in en gaat je linkerschouder wat naar beneden? ‘Dan kun je over je rechterschouder kijken, vaak ga je dan rechter zitten’, vertelt Sanne. Dit bekijk je ook met je rechterbeen en je linkerarm omhoog.

meiden bal teugel oefening

Zoals je ook hebt kunnen lezen in het interview met Sanne, kun je kijken of je evenveel druk op beide teugels hebt. Je zit tegenover elkaar, allebei op een bal zoals de foto hierboven. De één speelt het paard en de ander de ruiter en geeft de hulpen. We kwamen erachter dat Anne haar linkerhand wat sterker dan de ander is en mijn rechterhand. Je kunt steeds de hulp herhalen en direct feedback krijgen van de persoon tegenover je. Zo kun je jezelf ‘finetunen’ tot je ongeveer evenveel druk geeft met beide handen.

De verschillende oefeningen maken de les erg leuk en omdat Sanne veel sport ervaring heeft, kan ze je veel passende tips geven. Anne en ik vonden het erg leuk en interessant om te doen omdat je echt bewuster wordt van je lichaam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s