De weg naar een goede zit deel 1: Flexchair

In ‘De weg naar een goede zit’ volg ik Maaike. Zij wordt door verschillende professionals geholpen om haar zit te verbeteren. Dit heeft zij gewonnen op het ‘Uit de box festival 2015’. Maaike kan ontspannen rijden, maar wanneer het paard fijn gaat lopen, gaat Maaike gespannen zitten omdat ze graag wil dat het paard zo blijft lopen. Nicoline van Dantzig is de eerste persoon die Maaike gaat helpen naar een ontspannen zit met behulp van de Flexchair.

flexchair ruiter

Nicoline bekijkt de benen van Maaike en merkt op dat haar rechterbeen wat korter is dan de ander. Ze raadt daarom aan om een half gaatje korter te zitten om voor goede balans te zorgen in het zadel.

De flexchair is een krukje waarvan de paal onder de zitting kan bewegen en de zitting zelf ook. Er zijn dus twee scharnierpunten. Op de computer wordt met een stipje aangegeven waar jij je bevindt,of je recht zit of misschien wat meer naar rechts of naar voren zit. De flexchair is bedoeld voor mensen met rugklachten. Je kunt hiermee namelijk diepere rugspieren trainen. Ook wordt je bewuster van wat je precies doet met jouw lichaam.

Maaike is gewend om haar rug hol te houden in plaats van los en ontspannen. De ontspanning in haar rug heeft zij gevoeld met behulp van de flexchair en de aanwijzingen van Nicoline. ‘Iemand kan je namelijk wel vertellen dat je je moet ontspannen, maar dit moet je voelen om het in praktijk te kunnen brengen’, aldus Nicoline.

‘Wanneer een ruiter zich aanspant, komt deze omhoog uit het zadel. Wanneer je losser zit, knijp je minder en kun je dieper zitten in het zadel wat comfortabeler is voor het paard. Hiervoor moet je je bekkenbodemspieren ontspannen en je stuitje naar het zadel laten zakken’, vertelt Nicoline.

Een holle onderrug is gespannen en een bolle onderrug is meer ontspannen. Dit kun je zelf ook voelen als je op een stoel zit. Maaike had in het begin moeite met het bol maken van haar onder rug, maar na een tijdje ging het al een stuk makkelijker. De buikspieren spelen hierbij ook een belangrijke rol. In de galop moet je meegaan met de golvende beweging van het paard. Hiervoor moet je onderrug ontspannen zijn en de buikspier aangespannen.

Flexchair Nicoline van Dantzig

Het bewegen van het beken van links naar rechts terwijl haar schouders recht boven haar lichaam blijven, gaat goed. Als Maaike scheef zit op haar paard, komt dit niet door haar lichaam maar door spanning vanuit haar benen. Dit heeft weer effect op de bekkenbodemspieren. Bij Maaike is het zo dat wanneer haar lichaam gespannen is, zij scheef trekt omdat de ene kant sterker is dan de andere kant. Nicoline geeft als tip: ‘Let een stukje op het paard en dan weer op jezelf. Als jouw paard goed loopt, ga dan genieten en meezitten’.

Maaike is van zichzelf erg druk met van alles, waardoor zij wat gespannen is. Dit neemt zij mee tijdens het paardrijden en dat gaat niet altijd fijn samen met haar gevoelige paard. ‘Maaike moet zich dus bewust gaan ontspannen tijdens het rijden. Er zullen wel nieuwe afspraken moeten worden gemaakt met het paard. Het paard zal bijvoorbeeld een overgang maken naar de draf als je ontspannen gaat zitten in de galop. Het paard zal moeten leren dat hij moet blijven galopperen als de ruiter zo zit. Zorg ervoor dat je soepel en stabiel bent. Deze soepelheid kun je thuis oefenen op en stoel. Maak je rug hol en bol, dus span en ontspan. Vergeet vooral niet te ontspannen’, aldus Nicoline.

Voor een goede positie van de armen laat je je ellenbogen naar je heup zakken. Je tilt je handen wat op met een handbreedte ertussen. Het steunpunt is de lage buikspier. Daarbij is er een soort denkbeeldige verbinding tussen het kopstuk van je paard en jouw borstbeen.

Een gedachte over “De weg naar een goede zit deel 1: Flexchair

  1. Pingback: De weg naar een goede zit deel 2: Massage | Paard &Passie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s