Review: Les rijden met neckrope

Janine rijdt haar paard nageeflijk met neckrope en zij kwam een dag lesgeven en paarden nakijken bij ons op stal. In ‘De kracht van zacht’ heb je kunnen lezen over de manier waarop Janine te werk gaat. Er kon met neckrope worden gelest, bitloos maar ook met bit. Veel stalgenootjes reden voor het eerst met neckrope deze dag. Ook ik volgde een neckropeles met Varro.

12.jpg
We hadden al wat huiswerk gedaan om ons voor te bereiden op de les. We hebben al verschillende keren met neckrope gereden en geoefend op het rijden van overgangen op mijn zit. Hier word je automatisch toe gedwongen als je met neckrope rijdt. Ook tijdens de les gingen we hiermee aan de slag. Je moet de hulpen precies hetzelfde geven als bij de dressuur.

Var en ik kregen de oefening om langzaam te draven maar wel impuls te houden. Met je hand en zit zeg je dus ‘we gaan bijna naar stap’, maar je houdt je been eraan. Dit vond ik lastig, Var wilde op een gegeven moment niet meer in stap als ik die hulp gaf. Janine vertelde dat het dan zijn ‘loopje’ is geworden en dat hij dat wel prettig vond. ‘Rijd dan een keer een echte overgang naar stap en rijd hem weer een keer vlot naar voren in de draf’, zegt Janine. Als je veel overgangen rijdt, moet hij zijn achterbenen onder de massa zetten en zijn bekken kantelen wat de rugspier langer maakt en ontspant.

Ik vond de les erg leuk. Het rijden met neckrope zou eigenlijk hetzelfde moeten zijn als met hoofdstel. Zo begonnen we ook met het wijken door precies dezelfde hulpen te geven. Varro vindt het moeilijk om zijn binnenachterbeen onder de massa te zetten. Het rijden van een volte in galop is dan lastig, waardoor we een paar keer recht op het hek af reden. Hieronder zie je een kleine impressie van de les en de tip van Janine om de volte in galop te verbeteren.

Ook mijn stalgenoten vonden het erg leuk. De touwhalsters gingen bij 5 combinaties voor het eerst af tijdens het rijden. Het was mooi om te zien dat de paarden er allemaal heel relaxed op reageerden. ‘Het paard hoeft niet de aller rustigste te zijn om dit te kunnen doen’, aldus Janine. En dat bleek! De paarden gedroegen zich stuk voor stuk alsof er niks aan de hand was. Super gaaf om te zien!

31.jpg

De check-ups duurde ongeveer een half uur per paard. In dit half uur ging Janine de paardenbenen heel secuur na op beweeglijkheid en gevoeligheid. Ze bekeek ook de hoeven en gaf tips waar nodig. Het ene paard was erg soepel en het andere paard werd wat soepeler gemaakt door het been te bewegen en de spier zachtjes op te rekken.

Kortom een geslaagde dag!

14.jpg

Een gedachte over “Review: Les rijden met neckrope

  1. Pingback: Interview: De kracht van zacht | Paard &Passie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s