Varro naar de kliniek

Varro is al een hele tijd gevoelig bij zijn flanken. Als ik hem daar poets of aanraak, tilt hij zijn voet op als waarschuwing, hij zwiept met zijn staart en hij schopt naar zijn buik. Als hij een ‘gevoelige dag’ heeft, trapt hij ook als je hem tussen zijn voorbenen aanraakt. ‘s Avonds heeft hij meer last dan overdag.

Stallen Kliniek Bodegraven

Mijn huidige dierenarts is een aantal keer langs geweest en heeft onder andere corticose bij Varro ingespoten voor zijn darmen. Er is 2 keer een vetscan gemaakt, waaruit bleek dat zijn organen goed werkten. Er is 3 keer bloed geprikt. De eerste keer waren de witte bloedcellen aan de lage kant. De tweede keer leek het beter te gaan met Varro en de witte bloedcellen waren nu ook binnen de normale marges. De derde keer waren de witte bloedcellen lager dan de eerste keer en de symptomen waren weer helemaal terug. Toen besloten we naar de kliniek in Bodegraven te gaan.

Röntgenfoto
In de kliniek was het personeel heel vriendelijk en ik was onder de indruk over hoe de dierenarts alles onthield van wat ik vertelde over Varro zijn gedrag de laatste tijd. Ze begon Varro te onderzoeken, zijn longen en het darmgeluid te beluisteren en ze voelde aan de buik en de flanken van Varro. Var liet links beter toe dan rechts. We begonnen naar aanleiding van dit onderzoek en mijn verhaal met röntgenfoto’s om te zien of hij zand in zijn darmen had. Varro werd verdoofd en ik kreeg een groot vest aan met lood erin tegen de straling van de apparatuur. Op de foto hieronder is de röntgenfoto te zien. Als je goed kijkt, zie je kleine witte hoopjes onderin. Die bestaan uit zand wat in de plooien van de darmen blijft hangen. Dit is een zijaanzicht dus dit zand ligt over de hele breedte van de darm. Er zit ongeveer een koffiekopje aan hoeveelheid zand in zijn darmen. Er hoort eigenlijk helemaal geen zand in de darmen te zitten, maar deze hoeveelheid zand is waarschijnlijk niet het probleem waar Varro last van heeft.

rontgenfoto darmen paard zand

Echo
Vervolgens keek de dierenarts met de echo of er niersteentjes in zijn blaas zaten. Die waren gelukkig niet aanwezig. Op de foto hieronder is de echo van de blaas te zien. De witte vlek is wat troebelheid wat vaak aanwezig is in de blaas. Zijn mannelijkheid werd ook nagekeken maar ook hier bevonden zich geen niersteentjes of een ontsteking.

echo blaas paard

Met de echo bekeek ze ook zijn dikke darm en ze voelde (van achteren) hoe deze lag. Aan het begin van de dikke darm zit een lus. Deze hoort aan de linkerkant te liggen en deze was bij Varro verschoven naar de rechterkant. Nu is dat niet direct heel erg. Maar het begin van de dikke darm was ook wat uitgerekt en er bevond zich veel voer in dit gedeelte. Varro is een luchtzuiger en dit vertraagt de darmwerking. Het luchtzuigen doet hij vooral op stal dus dat zou verklaren waarom hij ‘s avonds meer last heeft dan overdag.

Maagscopie
Om uit te sluiten dat Varro geen maagzweer had, moest hij een nachtje blijven om te vasten voor een maagscopie. Met een maagscopie gaan ze met een cameraatje via de neus naar binnen. De maag moet hiervoor leeg zijn omdat de maagwand anders niet goed te zien is. Varro moest vasten vanaf 21.00 uur ‘s avonds. De volgende ochtend mocht hij vanaf 7.00 uur ook geen water meer drinken, zodat zijn maag ongeveer leeg was voor een maagscopie om half 12. Toen ik bij zijn stal aankwam op dag 2, had hij een muilkorf om en zijn flanken waren erg ingevallen. Het was sneu om te zien, maar het was voor het goede doel. Varro en zijn buurman konden door een paar tralies naar elkaar kijken. Dat deden ze dan ook de hele tijd. Dat was een hele geruststelling en erg schattig om te zien dat die twee maatjes waren geworden.

paard vasten muilkorf kliniek

Uiteindelijk was er geen maagzweer te vinden met de maagscopie. Wat erg prettig is, want de behandeling daartegen is niet eenvoudig en niet goedkoop. Na de maagscopie voelde ze daarom nog een keer aan de dikke darm. De brij was wel wat opgeschoven maar zijn darmpassage is dus wat trager.

Advies
Naar aanleiding van deze onderzoeken leek het de dierenarts het meest waarschijnlijk dat hij last had van zijn dikke darm die vol zat door de vertraagde passage snelheid. Maar dit is niet met 100% zekerheid te zeggen. Om de passage snelheid te stimuleren moest ik Motility en Paraffine olie gaan voeren aan Varro. Deze olie zorgt ervoor dat het zand meekomt uit de darmen. Om dit voer op te bouwen kreeg ik een voerschema mee. Hij weegt 510 kilo en hij verricht lichte arbeid. Zijn nieuwe voerhoeveelheid bestaat uit 2,5 kilo Motility en 100ML Paraffine per dag. Een kilo Motility weegt niet hetzelfde als de inhoud van een voerschep. Motility is namelijk lichter. Handig om dit dus even te wegen als jouw paard ook op dieet gaat! In de eerste week kreeg hij 30% van het voorgeschreven rantsoen. In de 2e week kreeg hij 60% hiervan en in de derde week kreeg hij het hele voorgeschreven rantsoen. Daarbij krijgt hij onbeperkt ruwvoer bestaande uit fijn hooi en hij mag wat aankomen. Beweging stimuleert de darmwerking en ik moet ervoor zorgen dat Varro niet meer luchtzuigt.

Na een maand zal het voer ongeveer aanslaan. Als meneer het tenminste opeet… In de eerste week liet hij het af en toe staan. We gaan nu de derde week in en hij eet nu gelukkig wel zijn eten op. Vorige week had hij een goede dag en hij had geen last van zijn buik voor het longeren, daarna helaas wel weer. Maar wie weet is het een teken van verbetering! Voor nu, duimen dat het werkt en anders weer contact opnemen met de kliniek.

Ik ben erg tevreden over de kliniek. Iedereen is erg vriendelijk en behulpzaam. Varro zijn temperatuur werd gemeten toen hij op stal stond, zijn stal was heel groot en het complex is prachtig. Op de foto hieronder zie je de perfect gesleepte binnenbak. Ik ben erg onder de indruk van de manier waarop de dierenarts mijn verhaal (wat ze tot in detail onthield!) verbond aan de symptomen en haar bevindingen.

binnenbak kliniek Bodegraven paard

6 gedachtes over “Varro naar de kliniek

    • Bedankt @effectief trainen! Ik hoop ook snel verbetering te zien. 🙂 Om te voorkomen dat hij luchtzuigt kun je de stal aanpassen zodat hij het niet meer kan doen. Varro doet het namelijk door zijn tanden op een rand te zetten. Ik heb een keer gezien dat ze omgekeerde bezemborstels op de staldeur hadden bevestigd, ook een goed idee! Een ander alternatief is een luchtzuigband.

      Like

  1. Pingback: Darmklachten: part 2 | Paard &Passie
  2. Pingback: Darmklachten part 2: het belang van een goede doorbloeding | Paard &Passie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s