De weg naar een goede zit deel 2: Massage

In ‘De weg naar een goede zit’ volg ik Maaike. Zij wordt door verschillende professionals geholpen om haar zit te paard te verbeteren. Dit heeft zij gewonnen op het ‘Uit de box festival 2015’. Maaike kan ontspannen rijden, maar wanneer haar paard fijn loopt, gaat Maaike gespannen zitten omdat ze graag wil dat het paard zo blijft lopen. In deel 1 heb je kunnen lezen over de Flexchair. Clement Uittenboogaard is de tweede persoon die Maaike gaat helpen naar een ontspannen zit door middel van een massage.

massage

Clement werkt met het eerste elftal van Telstar Velsen. Deze jongens trainen 6 dagen per week. Massages bij blessures of ter preventie van blessures doen hen goed.

Maaike heeft meer last van haar bovenrug dan van haar onderrug en rechts meer dan links. Ze is rechtshandig en haar spieren zijn aan deze kant strakker en wat boller. Toch zit er meer spanning links in haar onderrug

Triggerpoint massage
Clement maakt gebruik van triggerpointmassage. Een triggerpoint is spierknoop of een verdikking van de spier. De spier trekt samen en er is op deze plek een ophoping van vuil aanwezig. Hij wrijft en masseert dit weg. Hierdoor komt de circulatie weer op gang. Dit kun je ook doen met dry needling. Maaike moest de locatie en de intensiteit van de pijn aangeven bij de massage. De spierknoop kan pijn veroorzaken in andere delen van het lichaam. De techniek helpt bij het natuurlijk beheersen van pijn en stress en bij chronische blessures. ‘Als je last krijgt van je spier, moet je dit oplossen want een knoop gaat niet vanzelf weg’ aldus Clement.

Maaike haar linkerbeen kan minder ver naar achteren dan haar rechterbeen. Dit komt vanuit het SI-gewricht. Deze zal rechtgezet moeten worden door een manueeltherapeut.

Na de massage is Maaike weer los in haar lichaam en de spieren links en recht zijn weer gelijk. ‘Na verloop van tijd worden de spieren weer stijf’, vertelt Clement. Voor het goede zou Maaike baantjes moeten zwemmen zodat haar onder- en bovenlichaam vrij kunnen bewegen. Het warme water doet haar lichaam goed. Eén keer per maand naar de sauna om te ontspannen is ook goed voor de spieren.

Advies
‘De verdikkingen in de spieren ontstaan bijvoorbeeld door een verkeerde houding. Maar je kunt je houding eigenlijk niet meer veranderen na een bepaalde leeftijd. Je lichaam zal weer terug gaan naar de oude stand’, vertelt Clement. Clement raadt Maaike aan om naar de chiropractor te gaan als ze weer last krijgt van haar rug.

Maaike moet proberen om recht te zitten en haar bovenrug te ontspannen. Een goede oefening om haar rug- en buikspieren te versterken is ‘planken‘. Begin met 3 keer 10 seconden planken met 5 seconden rust tussendoor. Laat iemand anders kijken of jouw lichaam kaarsrecht is. Deze oefening kun je vervolgens uitbouwen.

Clement raadt Maaike aan om 2 glazen water te drinken na de massage omdat er afvalstoffen vrij zijn gekomen uit de spieren. Na de massage voelde Maaike zich een aantal dagen lekker soepel.

In deel 3 krijgt Maaike een bitfitsessie met haar paard.

Deel 1: Flexchair

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s