Bitfitting

Een goed passend bit is essentieel om optimaal te communiceren met je paard tijdens het rijden. Het paard van Maaike; Sira gooide tijdens het rijden haar tong over het bit en uit haar mond. Sira kruipt achter de teugel en neemt het bit niet aan. Maaike heeft op het ‘uit de box festival’ begeleiding door verschillende professionals gewonnen. Astrid van Trix Sports kwam daarom langs voor een bitfitsessie.

Sira hoofdstel

Meten
‘Paarden hebben tegenwoordig minder ruimte in de mond. De kaak is smaller geworden, waardoor de tong minder ruimte heeft. Je kunt met je vingers voelen hoeveel ruimte een paard heeft tussen de kaak. Dit doe je aan de onderkant van het hoofd zoals op de onderstaande foto. Vroeger hadden paarden twee vingers ruimte tussen de kaak. Mira heeft maar 1 vinger ruimte en heeft dus een smalle kaak (de foto is niet gemaakt bij Mira). Een paard met smalle kaken heeft minder ruimte over voor de tong. De beschikbare ruimte voor een bit is daardoor ook kleiner.  Met twee vingers kan worden gevoeld hoeveel ruimte het paard in de mond heeft op de plek waar het bit ligt. De hoeveelheid druk op de twee vingers helpt de juiste dikte van het bit te bepalen. Ook voel je hierbij wat de gevoeligheid van het paard is. Bij het ene paard kun je de tong naar beneden duwen, terwijl het andere paard een klein beetje aanraking al vervelend vindt. Sira is heel gevoelig in haar mond’, vertelt Astrid.

kaakruimte opmeten tussen de 2 randen die je voelt

Met een maatschijf meet Astrid de breedte van de mond op. Ze merkt op dat de lippen iets naar buiten staan, maar dat Sira geen dikke lippen heeft. Dikke lippen kunnen naar buiten komen bij het dragen van een bit. De ruimte tussen de lippen en de bitringen wordt dan krapper.

Opmeten mond paard bit bitfitting

Een bit dat past
‘Een watertrens is een bit waarvan de bitringen kunnen ronddraaien. De ringen van een bustrens kunnen niet ronddraaien. Bij een watertrens mag het bit aan elke kant een halve centimeter uitsteken. De meest gemaakte fout, waardoor paarden wondjes krijgen van een watertrens, is dat de ruiters een te krappe watertrens kiezen. Een bustrens mag wel aansluiten aan de mond van het paard. In de mondhoeken mogen ongeveer twee rimpels te zien zijn. Dit verschilt per paard, maar dit kan als leidraad worden gezien’, aldus Astrid.

Soort bit
Maaike rijdt nu met een Epplejack bit met een verhoging voor meer tongvrijheid. Het rijden met dit bit gaat al beter dan eerst, maar de rondingen in het bit zijn wel wat haaks. Dit kan in het gehemelte prikken van Sira.

Bit ruimte tong epplejack

Astrid adviseert om een Novocontact dubbel gebroken bit te proberen. Deze zijn speciaal ontworpen voor paarden met een gevoelige mond. De bitten hebben een ovale vorm, waardoor ze een groter tongoppervlakte bedekken als de ruiter een stil contact heeft met de mond van het paard. Wanneer de ruiter een teugelhulp geeft kantelt het bit, waardoor het contact met het tongoppervlak verkleind wordt. Hierdoor wordt het paard gestimuleerd om het bit aan te nemen en aan de teugel te blijven. Het pijltje op het bit moet aan de linkerkant van het paard naar voren wijzen. Zo heeft het bit de meest optimale werking.

Sprenger bit novocontact watertrens

Ook laat Astrid een bit testen door Maaike dat lijkt op het bit dat ze al heeft, omdat Sira al fijn(er) op haar eigen bit reageert. Dit bit is meer anatomisch gevormd en heeft minder scherpe hoeken dan het bit dat Maaike al heeft. Dit Comfort Mouth scholingsbit is gemaakt van Sensogan. Sensogan bevordert de aanmaak van speeksel en zorgt voor een goede acceptatie van het bit.

49112 Sprenger Correctiestang

Testen
Astrid adviseert om de bitten twee weken uit te proberen, omdat het paard aan de bitten moet wennen. Uiteindelijk reageerde Sira het beste op het dubbel gebroken bit. Het scholingsbit voelde niet prettig aan.

Hoofdstel
Daarnaast geeft Astrid nog kort advies over het hoofdstel. Ook dit heeft namelijk invloed op het paard tijdens het rijden. Ze adviseert stevige bakstukken. Bakstukken van té soepel leer geeft het bit namelijk de kans om te bewegen wat zorgt voor onrust in de mond. Daarbij is een anatomisch gevormd kopstuk vriendelijker achter de oren van het paard. Tot slot vertelt ze dat de sperriem niet te straks mag zitten, omdat de luchtwegen dan worden afgekneld.

Voor Sprenger bitten kun je terecht bij Astrid en haar testcenter. Zij is niet meer werkzaam als bitfitter, maar zij kan jou wel adviseren! Kijk voor meer informatie op: Trixsports.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s